Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Audi-sztrájk: a hazai autógyártók zöme jelentősen alulfizeti a dolgozókat!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Január 26-án délelőtt két órás figyelmeztető sztrájkot tartott az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ). A dolgozók azt követően alakították újra a sztrájkbizottságot, hogy a szakszervezet elutasította az AUDI Hungaria Zrt. soron következő béremelési ajánlatát. Az AHFSZ 45 ezer forintos alapbéremelést szeretne elérni, valamint bónuszok bevezetését szorgalmazza a dolgozók bérezési rendszerébe.

audi2.jpg

Dolgozók 2017. január 26-án az Audi Hungaria Zrt. udvarán. Fotó: Krizsán Csaba, MTI

A magyarországi autógyárak a magyar gazdaság újraiparosítása (Orbán Viktor álma) zászlóshajóiként tündökölnek. Kis kedvencei ők az orbáni gazdaságpolitikának: beszállítóikkal együtt bőven el vannak látva állami támogatással, miközben adókedvezményeknek, egyedi megállapodásoknak köszönhetően adót nem, vagy alig-alig fizetnek.

A közösségtől kapott kedvező elbánásért cserébe (a kormányzat ugyebár a politikai közösséget, minket, magyar választópolgárokat képvisel) elvárható lenne ezektől a cégektől, hogy a maguk területén etikusan működjenek. Etikus működés alatt sok mindent érthetünk, itt most a kérdés  azon vetületére hívnám fel a figyelmet, miszerint az etikusan működő cég tisztességes, azaz a munkatermelékenységgel arányos bért fizet.

A hazai gépjárműipari vállalatok azonban nem fizetnek tisztességes bért. A Költségvetés Felelősségi Intézet igazgatója, Romhányi Balázs által egy 2016-os konferencián ismertetett adatok szerint az 50 legnagyobb magyarországi gépjárműipari vállalat mintegy 30%-kal alacsonyabb bért fizet dolgozóinak, mint ami a munkatermelékenységük alapján megilletné őket. Más szóval a magyarországi autógyárak és beszállítóik zöme pofátlanul kizsákmányolja dolgozóit.

Az alacsony fizetések a másik oldalon magas profitot jelentenek, vagyis minden, a dolgozóktól elvett forint a tulajdonosok zsebébe kerül. Ez a tőke és a munka közötti konfliktus alapja. Nem kérdés, hogy baloldaliként hol van a helyünk ebben a konfliktusban. Míg a jobboldal a tőketulajdonosok oldalán áll, addig a baloldal helye egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül a dolgozók mellett van. Ennek jegyében szolidaritásunkról biztosítjuk az Audinál tisztességes bért követelő munkásokat és szakszervezetüket.

 

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.