Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közszolgálati dolgozók országos sztrájkba lépnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Országos sztrájkot hirdettek a közszféra dolgozóinak szervezetei, írják mai sajtóközleményükben. Ahogy a közleményben áll,

„Az önkormányzati köztisztviselők, és a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete egyedül, míg a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak érdekében a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével közösen csaknem 200 ezer munkavállaló érdekében”

A szakszervezetek háromszor 12 pontos követeléseket fognak megfogalmazni a Kormány felé, melyeket csütörtöki sajtótájékoztatójukon jelentenek be – ahogy ekkor jelentik be a sztrájk pontos időpontját is.

A háromszor 12 pont a három ágazat pontjait jelenti, melyeket a szervezetek közösen egyesítenek egy 12 pontos követelési listává. A pontokat megfogalmazó szervezetek a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének három ágazata.

A sajtótájékoztatón részt vesznek a szervezettel együttműködő ÖSSZEFOGÁS szakszervezetei: a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete.

A dolgozókat negatívan érintő kormányzati intézkedések, valamint az alacsony bérek miatt ősszel is több alkalommal tiltakoztak a szféra dolgozói, azonban a kormányzat akkor gyakorlatilag semmibe vette követeléseiket.

A közszférában év végén tömeges leépítések történtek, melyek során a kormány többek között a megmaradó dolgozók magasabb fizetésének és jobb munkakörülményeinek ígéretével igyekezett megosztani a dolgozókat, azonban úgy tűnik, idén már nem akar tárgyalni ezek jellegéről.

A kormány tegnap visszautasította, hogy tárgyaljon a szakszervezetekkel követeléseik négy pontjáról, január 12-én pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is sztrájkbizottságot alapított.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség emellett már tavaly év vége óta dolgozik egy esetleges általános sztrájk előkészítésén.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán