Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beintett a kormány a szakszervezeteknek: nem tárgyalnak érdemben a követelésekről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt a szakszervezetek múlt héten átadott követeléseire – írja a Magyar Idők. A lap birtokába jutott ugyanis egy erről szóló dokumentum.

Nagy meglepetésre ne számítson senki: Varga válaszában az áll, hogy „a munkaadói és a szakszervezeti oldalnak kell egyezségre jutnia az ellenzékhez köthető szakszervezetek javaslatairól, ehhez a kormány már 2011-ben létrehozta azokat az érdekegyeztető fórumokat, amelyeken lehetőség nyílik a szociális párbeszédre”.

Magyarán a szakszervezetek által összeállított négypontos követeléslistát egy az egyben kikukázta a kormány, és bár a rabszolgatörvényt saját hatáskörben, az érdekvédőkkel nem egyeztetve, a multiknak kedvező feltételeket teremtett, lényegében magukra is hagyja a dolgozókat.

A szakszervezetek négypontos sztrájkkövetelése:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Emeljék a minimálbért legalább két számjegyű mértékben, állítsák vissza a cafetériát, rendezzék a közszféra béreit!
  • Követeljük a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  • Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig.

Azzal ugyanis, hogy Varga válaszában a munkaadókra és a szakszervezetekre terheli az egyeztetést, tulajdonképpen kimondja, hogy a törvény elfogadása után a kormány kiszolgáltatja a magyar dolgozókat a multiknak.

Varga tételesen is kitér a követelésekre (illetve azok elbagatellizálására), a munkaidővel kapcsolatban például megjegyzi, hogy „a munkaidőre vonatkozó módosítások megfelelnek az Európai Unió irányelveinek”, a sztrájkjoggal kapcsolatban azt, hogy „módosítására korábban egyáltalán nem érkeztek javaslatok, felvetések egyik oldalról sem”, a minimálbérről annyit mond, hogy „folyamatos a keresetek rendezése, és a minimálbérek emelése az állami szférát is kedvezően érinti”.

Emellett Varga cinikusan leszögezi, hogy a gazdasági és társadalmi párbeszéd legfőbb fórumaként a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, valamint a vállalati szférát érintő kérdések rendezésére a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát jelöli meg, egyben kijelölte a szakszervezetek helyét is a tárgyalásokban – ugyanis ezeken az egyeztetéseken az érdekvédelem szempontjai rendre háttérbe szorulnak, ahogy azt az elmúlt időszakban többször is láthattuk.

Vagyis Varga a látszategyeztetésekre mutogat, amikor a szakszervezetek sztrájkköveteléseit veszi sorra, emellett azonban semmilyen garanciát nem látunk arra, hogy a több mint egy hónapja tartó tiltakozások hatására a kormány átgondolná a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos kritikákat, javaslatokat, észrevételeket.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség Facebook-oldalán teljes terjedelmében olvasható a szakszervezetek követelése és a kormány erre adott válasza is:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyébként pont a hétvégén jelentette be, hogy sztrájkbizottságot alakítanak, emellett január 19-re az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság több mint tucatnyi vidéki helyszínen rendez demonstrációt.

via Magyar Idők

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart az idei gazdasági növekedésrõl a Pénzügyminisztériumban 2018. december 28-án. (MTI/Máthé Zoltán)