Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay sem alkalmazná a rabszolgatörvényt, a Fidesz húzza az időt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, hogy határozatban döntsenek arról, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégek nem alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A közgyűlésen kiderült, az előző, fideszes városvezetés 50 millió forint túlórapénzzel tartozott dolgozóinak, akik között volt olyan, akinek több mint ezer túlórája várt kifizetésre.

És bár a Márki-Zay Péter által vezetett önkormányzat tavaly kifizette az előző városvezetés által felhalmozott tartozásokat, fontosnak tartotta, hogy a közgyűlés szavazzon a túlóratörvényről.

A fideszes képviselők először azt javasolták, hívják össze az önkormányzati dolgozókat, és kérdezzék meg őket, hogy szükségesnek tartják-e a határozat elfogadását, a polgármester ezt elutasította,

mivel szerinte az alkalmazottak tartanak a Fidesz nyomásgyakorlásától, így félnének elmondani őszinte véleményüket.

Mivel a hódmezővásárhelyi Fidesz előszeretettel húzza rá mindenre, hogy Márki-Zay a helyi ügyek helyett az országos politikával foglalkozik, ez természetesen most sem volt másként: a fideszes képviselők szerint a túlóratörvény közgyűlés előtti megtárgyalásával a polgármester ráerőlteti az országos politikát a helyi képviselőkre.

Fekete Ferenc, fideszes képviselő végül azt javasolta, az érintett önkormányzati cégek írásban, név nélkül mondhassák el a polgármester rabszolgatörvényt ellenző javaslatáról (azok után, hogy először ezeknek a cégeknek a dolgozóit tették volna ki nyilvánosan mindennek). A képviselő-testület megszavazta a javaslatot, vagyis akkor kerül napirendre legközelebb Márki-Zay javaslata, ha lezajlott a cégek anonim véleménynyilvánítása – írja a HVG.

Nem lenne egyedi döntés egyébként, hogy az önkormányzat nem él a rabszolgatörvény nyújtotta 400 órás túlóráztatás lehetőségével: Szeged, Salgótarján, Dombóvár és Budapest XV. kerületének önkormányzata már döntött arról, hogy cégei nem alkalmazzák a törvényt, holnap pedig Újpesten is hasonlóra készül az ellenzék.

Címlapkép: Márki-Zay Péter a 2018. április 21-i tüntetésen / Mérce