Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz nem akart foglalkozni az MTVA épületében történt erőszakkal és Gruevszkivel sem, az ellenzék kivonult a bizottsági ülésről

Ez a cikk több mint 5 éves.

A DK és az MSZP azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága bővítse a mai ülése napirendjét, hallgassák meg a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt az MTVA épületében ellenzéki képviselőket ért erőszakkal és a rendőri intézkedés elmaradásával kapcsolatban. Ahogy arról már írtunk korábban, Szél Bernadett és Hadházy Ákos az ügyben tett feljelentést, csakhogy nem nagyon történik semmi.

Emellett a bizottság ellenzéki tagjai szerették volna, ha a bizottság meghallgatja a belügyminisztert, a külügyminisztert, az országos rendőrfőkapitányt és a bevándorlási hivatal vezetőjét Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökésével kapcsolatban is – mivel ebben az ügyben sem lehet igazán tisztán látni, bár Szél Bernadett független képviselő korábban már jelezte, hogy információi szerint állami szervezéssel és politikai döntések sorozatával juthatott Gruevszki Budapestre.

A DK és az MSZP emellett meghallgatta volna a honvédelmi minisztert is, méghozzá azokkal a honvédségi repülőgépekkel kapcsolatban, amelyeket Orbán Viktor rendszeresen saját luxus-utazásaira használ.

Nem túl meglepő, de a bizottság fideszes többsége elutasította ezen ügyek napirendre vételét.

Ezzel kapcsolatban a DK és az MSZP közleményt adott ki, melyben így fogalmaztak:

„Az nem parlamentarizmus, ahol a kormány mondja meg, hogy miről lehet beszélni és miről nem. Történelmi szégyen, hogy 2019 Magyarországán a két és fél millió magyar választópolgárt képviselő ellenzéki képviselők kérdéseket sem tehetnek fel a hatalomnak. Ma sem minket, hanem két és fél millió magyart köpött szembe az Orbán-rendszer. Ehhez nem fogunk asszisztálni, ezért kivonultunk a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság mai üléséről.”

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke egyébként Kósa Lajos.

Valójában egyáltalán nem meglepő (bár persze eléggé beszédes), hogy a Fidesz nem nagyon szereti, ha a bizottsági üléseken az ellenzék kényes kérdéseket feszeget. A Gruevszki-ügyben például zárt ülést tartott volna a Nemzetbiztonsági Bizottság, ezt viszont a kormánypárti képviselők bojkottálták, így az ülést berekesztették.

A Vállalkozásfejlesztési Bizottság ülésén pedig, ahol a rabszolgatörvényről esett volna szó, a kormánypárti képviselők a szakszervezetekbe fojtották bele a szót (pedig elméletileg az ő véleményükre is kíváncsiak lettek volna), hogy aztán a javaslataikat is lesöpörjék az asztalról.

A bizottságok (eddigi) legabszurdabb jelenetei pedig még a választások előtt zajlottak, amikor Németh Szilárd minden eszközzel megpróbálta blokkolni a Nemzetbiztonsági Bizottság üléseit, hogy ne kelljen szembenéznie Szél Bernadett kérdéseivel, amelyek többek közt az OLAF-jelentést és az Elios-ügyet érintették volna – a tetőponton a rezsibiztos szó szerint menekült Szél elől, akit Soros-ügynöknek titulált (amit később egyébként visszavont).