Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajna kiterjeszti fekete-tengeri ellenőrzött térségét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Petro Porosenko ukrán elnök tegnap aláírta a fekete-tengeri ellenőrzött térség kiterjesztését előíró törvényt

– írja a Paraméter szlovákiai magyar hírportál.

Az ukrán Parlament december hatodikán fogadta el a törvényt, melyről az elnöki hivatal közleménye azt írja,

„Ukrajna összhangba hozza a tengerre vonatkozó jogrendjét a többi fekete-tengeri országéval, illetve az 1982-es tengeri jogi ENSZ-egyezményt aláíró országokéval. A törvény a csempészet megakadályozását szolgálja, illetve azt, hogy hajók jogot sértve hajózhassanak be az Oroszország által ideiglenesen megszállt kikötőkbe.”

Ukrajna tengerpartjai körül tizenkét tengeri mérföld távolságig parti tenger a Fekete-tenger jogállása, mely azt jelenti, az ezen távolságnál közelebb eső tengerrészek Ukrajna kizárólagos fennhatósága alatt állnak, és csak Ukrajna – más ország Ukrajna engedélyével – folytathat rajta gazdasági, közigazgatási és katonai tevékenységet.

Ezután következik a csatlakozó övezet, mely 12-24 mérföld mélységig nyúlhat be a tengerbe – a törvénymódosítással Ukrajna az eddig 12 mérföldes csatlakozó övezetét bővítette 24 mérföldre.

A csatlakozó övezet

„a vám, pénzügyi és bevándorlási szabályok betartásának megkönnyítésére jött létre. A parti állam a parti tengeréhez csatlakozó nyílt tengeri övezetben gyakorolhatja a szükséges ellenőrzést avégből, hogy megelőzze saját területén vagy parti tengerén a vám-, adó-, környezetvédelmi-, egészségügyi- vagy bevándorlási szabályok megsértését, így a hajózás és az átrepülés szabadsága érvényesül, de gyakorlása nem mehet a fentiek rovására.” (Wikipedia)

Ukrajna esetében ez azért különösen fontos, mert így az Oroszország által megszállt, jelenleg orosz fennhatóság alatt álló kikötőkbe tartó hajók tengeri jogot fognak sérteni amennyiben ezen területen belül fegyvert használnak, más katonai tevékenységet végeznek, vagy ukrán engedély nélkül folytatnak gazdasági tevékenységet.

Ukrajnában november 26-án hadiállapotot vezettek be, mivel előző éjjel az orosz haditengerészet tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, arra hivatkozva, hogy azok Oroszország szerint jogsértő módon hajóztak át a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Kercsi-szoroson, mely a Fekete-tengert köti össze Ukrajna azovi-tengeri kikötőjével.

A hadiállapot pénteken megszűnt, azonban Ukrajna már ma a gránát-támadással vádolta a Donyecket megszálló, Oroszország támogatását élvező szakadárokat – egy nappal azután, hogy életbe lépett az újévi időszakra kötött tűzszünet az évek óta harcban álló felek között.

via Paraméter / MTI / Wikipedia