Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajnában bevezették a hadiállapotot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Korreszpondent információi szerint Ukrajnában bevezették a hadiállapotot.

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada mai rendkívüli ülésén tárgyalta helyi idő szerint délután négy órától a hadiállapot bevezetésének lehetőségét. Az ülés este fél tízkor ért véget, végül a 450-ből 338 jelen lévő regisztrált képviselőből 276 a hadiállapot bevezetése mellett szavazott – vagyis jóval többen, mint a javaslat elfogadásához szükséges minimum 226.

Az elmúlt éjjel Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet három hajójára a Kercsi-szorosnál, miután azok át akartak haladni az Azovi-tenger felé Mariupolba. Az ukránok állítják, hogy a hajók a nemzetközi előírások szerint előre bejelentették útjukat, az oroszok szerint viszont illegálisan próbáltak meg orosz felségterületre behatolni, amit nyílt provokációnak minősítettek.

A történtek hatására hétfőn Petro Porosenko ukrán elnök összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot, melynek elnöke, Olekszandr Turcsinov hatvan napos, országos hadiállapot bevezetését javasolta.

A mai tanácskozás során a parlament egy szűkebb hatáskörű intézkedést fogadott el, melynek megfelelően a helyzet – jó esetben – mindössze harminc napig fog tartani, emellett korlátozott területen: Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk, Donyeck, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Vinnicja megyéket, valamint a fekete- és azovi-tengeri ukrán belvizeket fogja érinteni.

Porosenko elnök a mai nap aláírta a rendeletet, mely szerint a hadiállapot november 28-án, kilenc órakor fog életbe lépni, és bár állítása szerint nem fognak sérülni a szabadságjogok, Turcsinov, a Védelmi Tanács titkára ezt később azzal árnyalta, hogy további agresszió és háborús helyzet esetén a lakosság jogait az alkotmányban rögzített módon korlátozhatják.

Az elnök elrendelte a részleges mobilizációt, vagyis a tartalékos katonák készenlétbe helyezését, ez azonban nem jelent azonnali mozgósítást. Porosenko emellett utasította az illetékes szerveket a hadsereg ellátmányának növelésére, óvóhelyek kialakítására, valamint védelmi tanácsok felállítására szólította fel az egyes régiók területileg illetékes hatóságait.

via Korreszpondent
Címlapkép: Ukrán Hadügyminisztérium