Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert az Utcajogász a jogsértően eljáró BRFK ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

2015 őszén A Város Mindenkié (AVM) élőlánccal próbált megakadályozni egy kilakoltatást (ami sajnos nem siekrült, így egy négy tagú család elvesztette otthonát, köztük a rákbeteg édesanya, Andrea és kisiskolás fia), amikor a rendőrség a tíz tiltakozó aktivistát megbilincselte és előállította.

A VIII. kerületi kapitányságon az aktivistákat 5-8 órán keresztül tartották fogva, végül a bíróság a legenyhébb szankciót választva, figyelmeztetésben részesítette őket. Az aktivisták közül ketten panaszt tettek, aminek a Független Rendészeti Panasztestület helyt is adott, de az országos rendőrfőkapitányság nem, így az aktivitsták közigazgatási bíróságtól kérték, hogy vizsgálja felül a főkapitányi döntést. A bíróság az aktivistáknak adott igazat és megállapította, hogy ugyan a rendőrök jogosan léptek fel velük szemben,

az viszont jogsértő volt, hogy órákig a kapitányságon tartották és meg is bilincselték őket.

A jogsértést kimondó közigazgatási bíróság azonban nem dönthetett a kártérítésről, ezért az aktivisták polgári pert indítottak a rendőrség ellen.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék részben adott helyt keresetüknek: kimondta, hogy a rendőrség megsértette az aktivisták emberi méltóságát és személyes szabadságát, de csak a kért sérelemdíj felét ítélte meg, mivel a bíróság szerint az aktivisták is tehettek arról, hogy velük szemben a rendőrség jogszerűtlenül intézkedett, hiszen tudatosan álltak ellen a rendőri felszólításoknak.

Az ítélet ellen az aktivisták fellebbeztek, aminek meg is lett a várt eredménye:  a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a felperesek keresetének teljes mértékben helyt adva jogerős ítéletben kimondta, hogy a rendőrség jogsértő módon járt el,

hiszen attól még, hogy valaki jogszabályt sért, a rendőrök nem sérthetnek jogszabályokat, hiszen a rendőrök hivatása éppen az, hogy jogsértés esetén intézkedjenek.

Az aktivisták a rendőrségtől elnyert összeget a kilakoltatott családnak ajánlották fel. Biztató hír, hogy az elmúlt három évben a család sikerrel pályázott egy másik kerületben önkormányzati lakásra, Andrea azonban továbbra is küzd a betegséggel, és a családfenntartás mellett régi munkahelyén is helytáll. A felajánlott támogatás jól jön a családnak, mert bár lakhatásuk biztosított, továbbra is fizetik tartozásaikat amellett, hogy az önkormányzati lakást saját erőből rengeteg kiadással kellett felújítaniuk – írja az aktivisták jogi képviseletét vállaló Utcajogász Egyesület.

„Ezzel egy hároméves, hat különböző jogi eljárásból álló procedúra ért véget. Az ügyben számos rendőr és jogász, valamint négy bíróság dolgozott, ami rendkívül sok költséget jelent az államnak. Úgy gondoljuk, hogy ha az állam és az önkormányzatok kapacitásaikat az adósságrendezésre és a kilakoltatások megelőzésére fordították volna, nem került volna sor a Lendvai család kilakoltatására és jogi eljárások sokaságára.”

– mondta az aktivistákat képvsielő önkéntes jogász, Molnár Noémi.