Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormánylapok Lipótmezőt kiáltanak, a KDNP kioktatja az ellenzéket

Ez a cikk több mint 5 éves.

A mai, botrányos parlamenti ülést magas lóról kommentálták a kormánypárti szereplők: egyebek mellett jogi következményekkel való riogatás és az ellenzéki képviselők elmeállapotának megkérdőjelezése a reakcióik visszatérő motívumai.

A 888-nak és az Origónak például valamiért pontosan ugyanaz jutott eszébe a ma az ülésteremben történtekről, mindkét portál Lipótmezőt emlegette az ellenzék tiltakozó akciója kapcsán:

A KDNP szerint a pulpitusfoglalással az ellenzék ezzel is bebizonyította, hogy nem hisz a politikai vitában és kultúrában, az érvek ütköztetésében, „hanem csak az agresszív fellépésben és az anarchiában”.

(Ezen a ponton érdemes felidézni a túlóratörvény tegnapi vitáját, ahol a kormánypárti széksorok kongtak az ürességtől, vagy a tervezet első parlamenti vitáját, ahol Lezsák Sándor törvénytelenül fojtotta az ellenzékbe a szót.) A kormánypárt kioktató hangnemű közleménye úgy fogalmaz: „Nem a választók támogatását kívánják kiérdemelni, hanem meg nem engedhető eszközökkel meg kívánják akasztani a többség akaratának érvényesülését. Talán, ha komolyan vennék munkájukat, többet is elérhetnének”.

Minderre az Alapjogokért Központ kormányközeli civil szervezet kommentárja erősít rá, akik szerint az ellenzéki képviselők viselkedése „az alkotmányos rend aláásására irányult”.

A szervezet igazgatója, Szánthó Miklós szerint jogi szempontból parlamenti fegyelmi jogi és büntetőjogi konzekvenciák merülnek fel a szerdán történtek kapcsán. „Előbbi alapján az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő vagy például a levezető elnökkel szemben fizikai agresszióval fellépő képviselők a parlament munkájából kizárhatóak, rájuk pénzbüntetés róható ki, sőt, képviselői jogaik gyakorlását is felfüggeszthetik” – mondta.

Szánthó nyilatkozatában felsejlik, hogy mi lehet a fideszesek válasza az ellenzék mai parlamenti akciójára:

„a Házbizottság élhet javaslattal, a házelnök felkérése alapján pedig az ügyrendi bizottság fogja vizsgálni, hogy milyen más tényállások valósulhattak meg, amelyek kapcsán az illetékes nyomozóhatóságok járhatnak el. Itt szóba jöhet az emberi szabadság elleni bűncselekményektől kezdve a köznyugalom megzavarásán, hivatalos személy elleni bűncselekményeken keresztül a közbiztonság vagy állam elleni bűncselekményekig számos tényállás” – jegyezte meg.

Arról nem szólnak a kormánypárti közlemények, hogy a mai a szavazások vajon szerintük szabályosak voltak-e. Ahogyan Tordai Bence élő közvetítésében,  is látszott – a képviselők ma a képviselői kártyájuk szavazógépbe helyezése nélkül is szavazhattak, annak ellenére, hogy név szerinti szavazásokról van szó.

Ahogyan arról már korábban írtunk, Orbán Viktor elégedetten értékelt, szerinte „jó és fontos törvényt hoztak”, a Fideszben pedig a kormánypárti képviselők mai produkcióját „nemzetszolgálatnak” hívják.

(MTI)