Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tisztességtelen üzleti gyakorlatok miatt vizsgálódnak a német hatóságok az Amazonnál

Ez a cikk több mint 5 éves.

A német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) csütörtökön vizsgálatot indított az Amazon ellen, miután rengeteg jelzés érkezett, hogy a cég tisztességtelenül használja piaci pozícióját. Az Amazonnak világszerte felrótt gyakorlat a gigavállalat kettős szerepéből származik: a cég egyszerre egy internetes platform, amelyen különböző vállalkozások eladhatják saját termékeiket, emellett pedig maga is árusítja saját termékeit.

Rengeteg kisebb gazdasági szereplő panaszkodik arról, hogy az Amazon saját piaci pozíciójának erősítésére használja azokat az adatokat, amelyeket a piacterét használó eladóktól gyűjt. A gyakorlatban ez valahogy úgy néz ki, ha gigacég észre veszi, hogy valaki népszerű terméket árusít, megpróbálja azt lemásolni, és olcsóbban eladni, így szorítva ki a kisebb szereplőket a piacról.

Máskor egyszerűen csak magyarázat nélkül blokkol eladói oldalakat, vagy visszatartja a kisebb eladóknak járó kifizetéseket.

Hasonló vizsgálatot korábban már az Európai Unió versenyhivatala is elindított, a Bundeskartellamt szerint a két párhuzamosan futó eljárás ki fogja egészíteni egymást.

Ezekre a gyakorlatokra egyébként nem csupán Európában hívják fel egyre többen a figyelmet, de az Egyesült Államokban is, ahol azonban az európainál sokkal gyengébb trösztellenes szabályozások vannak életben. Az EU-n belül tehát sokkal nagyobb reménnyel kecsegtet a Jeff Bezos által vezetett óriásvállalat megzabolázása.

Nem ez azonban a cég működésmódjának egyetlen problematikus oldala. Az USA-ban és Európában is egyre több dolgozó emel szót a brutális munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. Az európai Amazon-dolgozók tavaly és idén is több alkalommal szerveztek már sztrájkot, az Egyesült Államokban pedig a Bernie Sanders nevével fémjelzett baloldal tűzte zászlajára a jobb munkakörülmények és bérek képviseletét. Ennek köszönhető, hogy végül a cég vezetése belement abba, hogy minden amerikai alkalmazottjának biztosítsa a 15 dolláros minimum órabért.

Mostanában a vállalat amiatt is a kritikák célkeresztjébe került, hogy nagy csinnadrattával megversenyeztette az amerikai városokat, hogy melyik biztosít kedvezőbb körülményeket új székhelyeinek. A választás végül New Yorkra, illetve Virginia állam északi részére esett, ám a becslések szerint ezzel az akcióval az Amazon a 4,6 milliárd dollárnyi állami támogatást csikart ki magának.

A Forbes 2017-es listája szerint az Amazon a világ második legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, a tavalyi évben összesen 193,2 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított, teljes piaci értékét pedig 777,8 milliárd dollárra becsülik. Részben a német hatóságok által is kifogásolt tisztességtelen gyakorlatoknak köszönhetően az Egyesült Államokban már az Amazonon történik az internetes kiskereskedelmi tevékenységek fele.