Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Black Friday alkalmából sztrájkolnak az Amazon európai munkásai

Ez a cikk több mint 5 éves.

A TechCrunch tudósítása szerint a kapitalizmus legfontosabb ünnepén, a Black Friday-ként elhíresült nemzetközi fogyasztási téboly napján tavalyhoz hasonlóan idén is Európa-szerte sztrájkba kezdtek az Amazon internetes áruházlánc raktári munkásai az embertelen munkakörülmények és a robotokhoz méltó bánásmód miatt – és idén sem ez az első alkalom.

A brit GMB szakszervezet raktári munkások százainak csatlakozásával számol a nagy-britanniai, reggeli és délutáni demonstrációkkal összekötött munkabeszüntetéseken Rugeley, Milton Keynes, Warrington, Peterborough és Swansea városában, emellett tüntetésekről és sztrájkokról érkeztek hírek Spanyolországból, Olaszországból és Franciaországból.

A megmozdulásokkal a munkások célja nem csupán a kollektív szerződés eléréséért végzett nyomásgyakorlás, de szeretnék felhívni a felhasználók, az internetes felületen vásárlók figyelmét is az Amazonnál dúló féktelen kizsákmányolásra, minek árán hozzájutnak hőn áhított akciós termékeikhez.

A brit szakszervezet tagjai videóban is megfogalmazták üzenetüket, miszerint nem robotok, így nem is tekintik méltónak, hogy akképp bánjanak velük:

 

Spanyolországban a cég dolgozói a legnagyobb, san fernandoi raktárnál demonstrálnak és sztrájkolnak, ezúttal már negyedik alkalommal – Madridban a tüntetők azt skandálták,

„nem fogadjuk el a jogaink leértékelését”

– a csoport szóvivője elmondta, a helyi dolgozók 90 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

Franciaországban helyi csoportok léptek sztrájkba, eközben az Amazon dolgozóit tömörítő szakszervezet országos munkabeszüntetésre szólított fel.

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos cége az elmúlt évtizedekben szinte a nulláról vált a világ legnagyobb kereskedelmi cégévé – Bezos bedig a leggazdagabb emberré, aki tíz másodperc alatt többet keres, mint dolgozói egész évben. A cégnél elképesztő rosszak a munkakörülmények, rendszeresek a túlhajszoltságból fakadó munkahelyi balesetek, eközben ahelyett hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítana, a cég videóval képzi középvezetőit a munkások kizsákmányolására.

via TechCrunch
Címlapkép: CCOO-FSC/Twitter