Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dolgozói egészségén spórol az Amazon, sztrájkolnak a dolgozók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és ügyvezető igazgatója 2017 óta a világ leggazdagabb embere. Sőt, immár a modern történelem leggazdagabb embere is egyben – ahogy a Bloomberg írja – vagyona ugyanis elérte a 150 milliárd dollárt (csak a viszonyítás kedvéért: egy hónappal ezelőtt még „csak” 140 milliárdja volt).

A vagyongyarapodás oka, hogy tegnap elindult az Amazon Prime Day elnevezésű 36 órás nyári akciója, ami a Fekete Péntekhez hasonló gigantikus akciókkal csábítja vásárlásra a cég Prime előfizetéssel rendelkező vásárlóit.

Csakhogy a vásárlási őrületnek súlyos hátrányai is vannak, erre kívánják felhívni a figyelmet az Amazon dolgozói, akik épp az akció idejére hirdettek sztrájkot több országban is.

Az Amazon raktáraiban többezer dolgozó csatlakozott a Verde szakszervezet felhívásához Németországban, Lengyelországban és Spanyolországban, hogy jobb munkakörülményeket követeljenek.

Németországban és Lengyelországban egynapos, Spanyolországban 3 napos munkabeszüntetéssel tiltakoznak a munkavállalók, hogy olyan szerződéseket követeljenek, amelyek garantálják az egészséges munkakörnyezetet a dolgozók számára.

„Az üzenet egyszerű: míg az online óriás gazdagodik, pénzt takarít meg a munkavállalói egészségének kárára” – nyilatkozta a sztrájk okairól Stefanie Nutzenberger, a Verdi kiskereskedelmi ágazatának vezetője.

Az Amazon egyébként is híresen rossz munkaadó: a cég raktáraiban világszerte több mint félmillióan dolgoznak éhbérért, lelkileg és fizikailag is megterhelő munkakörökben. A hétköznapi forgalomhoz képest pedig el lehet képzelni, mekkora pluszterhelést jelent a 36 órás akció miatti vásárlási őrület…

Nem véletlen, hogy az Amazon dolgozói tavaly novemberben is pont a Black Friday idején kezdtek sztrájkolni Olaszországban és Németországban, akkor is arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy embertelen körülmények közt túlóráztatják őket.

A mostani sztrájk kapcsán az Amazon mindössze annyit közölt: németországi raktáraiban mintegy 12 ezren dolgoznak, és csak a töredékük nem veszi fel a munkát, így a munkabeszüntetés ellenére sem kell senkinek attól tartania, hogy rendelése nem érkezik meg időben. Továbbá a cég azt is jelezte, hogy versenyképes fizetést és megfelelő munkakörülményeket biztosítanak dolgozóiknak az első munkanaptól fogva. Két év munkaviszony után egy dolgozó átlagos fizetése óránként 12,22 euró (körülbelül 4.000 forint) – írták.

Ezt a cég által sugallt képet jelentősen árnyalja, hogy idén márciusban a spanyol Amazon-dolgozók épp az alacsony béreik miatt tartottak kétnapos sztrájkot, a munkakörülményekről pedig talán sokat elmond, hogy az Egyesült Királyságban a dolgozóknak nem engedik meg, hogy leüljenek munka közben, 30 másodperc alatt kell elkészíteniük egy csomagot, és még a mosdóba is csak úgy mehetnek ki, hogy mérik közben az időt (érdemes megnézni a Mirror riportját egy Amazon-dolgozó mindennapjairól), miközben a fizetésük átlagosan nem haladja meg a minimálbért. A munkahét pedig átlagosan 80 órából áll…

És mindeközben Jeff Bezos 10 másodperc alatt keres annyit, amennyit az Amazon dolgozói egész évben sem.

(via Reuters)