Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Videóban oktat az Amazon a dolgozók kizsákmányolására

Ez a cikk több mint 5 éves.

45 perces, részletes oktatóvideót készített az Amazon tulajdonában lévő Whole Foods élelmiszerbolt-lánc arról, milyen módszerekkel lehet megakadályozni hogy a dolgozók béremelkedést követeljenek vagy szervezkedni kezdjenek.

A videó azt javasolja a helyi menedzsereknek és munkairányítóknak, hogy kémkedjenek a dolgozó után, fenyegessék meg, ígérgessenek nekik a levegőbe, de főleg: mindenkivel egyenként tárgyaljanak és egyezkedjenek.

A szakszervezetek alakítását a Whole Foods és az Amazon menedzsmentje is ellenzi, ahogyan azt a kiszivárgott, belső felhasználásra szánt videóban elmondják:

Nem hiszünk abban, hogy a szakszervezetek alakítása az ügyfeleink, részvényeseink és ami még fontosabb, partnereink érdekeit szolgálná. Üzleti modellünk a gyorsaságra, innovációra és ügyfeleink függőségének kialakítására épít – ezekkel általában véve a szakszervezetek létezése nem fér össze. Amikor nem ezekre a kritikusan fontos területekre összpontosítunk, akkor veszélybe sodorjuk mindenki munkájának a biztonságát: a tiédet, az enyémet és partnereinkét is.[1]

A videó és üzenete azonban törvényi aggályokat vet fel, hiszen az 1935-ben elfogadott Nemzeti Munkaügyi Kapcsolati törvény garantálja minden amerikai állampolgárnak a jogot, hogy munkahelyén szakszervezetet szervezhessen.

A Whole Foods videója viszont arra is tippeket ad, hogyan lehet a jogszabályon belül  kikerülni a törvényi szabályozást. Ahogyan arra is próbálja a kisfőnököket kiképezni, hogyan ismerjék fel a „munkásmozgalom első, figyelmeztető jeleit” például a „létminimum” szó használatát, vagy a szórólapok és információs anyagok megjelenését a raktárcsarnokban, és hogyan tegyenek már a kezdet kezedetekor ez ellen.

A szerveződés kivédésére az Amazon és a Whole Foods a „direkt menedzsment” rendszerét is használja, ebben szigorú hierarchiában a dolgozó csak egyénileg fordulhat panaszaival és bérigényével a közvetlen feletteséhez, de a kollektív egyezkedés és a szakszervezeti alapszerv íratlan szabályok szerint tilosnak számít.

Ugyanakkor a videóról író – de azt forrásvédelmi okokból mégsem publikáló – Gizmodonak számos Amazonnál dolgozó raktári munkás is írt, akik arról számoltak be, hogy amennyiben a cég új „önmegvalósítási- elégedettségi központjaiban” (fulfillment center) valóban panaszokat nyújtanak be a bérezés, és a kegyetlen munkatempó miatt, akkor menedzsment zaklatni kezdte őket, kémkedett utánuk, több munkatársat pedig a panasz elküldése után néhány héttel, valamiféle indokkal el is bocsátottak.

A világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak az óriáscége körül tehát egyre magasabbra csapnak a hullámok. A hetekben mi is beszámoltunk arról, hogy Bernie Sanders szenátor az amerikai félidős választások előtt maga is lecsapott az Amazonra, olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely csúnyán megbüntetné, ha dolgozói az alacsony bérek mellett továbbra is szociális segélyre szorulnának.

A Sandersre válaszul elinduló kampány keretében jöttek létre az elégedetlenségi központok is, a most publikált híradások alapján azonban ezt Bezosék egyfajta belső Gestapóként használják az elégedetlenségüknek hangot adó munkások ellen: ha „eljár a szájuk”, nehezebb, keményebb munkát kapnak, ellenőrzik telefonjukat, és apró vagy nagyobb hibákra vadásznak a túlterheltség közben hogy minél hamarabb megszabaduljanak a kellemetlen munkatárstól.

A kiszivárgott tájékoztató propagandavideót a multicég arra reagálva is készíthette el, hogy a Trump-jelölt, erősen jobboldali  Neil Gorsuchcsal tavaly kiegészült amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusban egy döntvénnyel megnehezítette a szakszervezetek szervezését és fenntartását az Egyesült Államokban.

Eddig sem az Amazon, sem pedig a Whole Foods nem reagált hivatalosan a Gizmodo által megszerzett videóra és panaszokra.

[1] – Kiemelés az eredetiben