Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Seselj szerb szélsőjobbosainak bajonettjei kísérték Gruevszkit Magyarországig

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egyre több részlete derül ki régiónk legfrissebb diplomáciai botrányának, Nikola Gruevszki Magyarországra menekülésének részleteiről. A bukott, elítélt macedón volt miniszterelnök kedden posztolta a facebookra hogy Budapesten tartózkodik, ami után a következőket tudtuk meg:

Ezután a hvg.hu információi szerint mikor Szerbiába érkezett, ott

Vojiszlav Seselj, a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt vezére szerint a csetnikek, azaz a szerb nácik vették gondjukba.

„Amikor Gruevszki feltűnt a szerb határon, a szerb csetnikek megölelték őt, s útját végig a horgosi határétkelőhelyig a csetnikek bajonettjeivel biztosították. Gruevszki november 12-én, hajnali öt órakor lépett be a baráti Magyarország területére”.

A hírhedt szerb nácivezér Seselj a balkáni háborúban elkövetett emberiségellenes bűneiért állt a hágai nemzetközi törvényszék előtt, mivel valószínűsíthetően súlyos háborús bűncselekményeket követett el 1991-94 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban.

A csetnikek a szerb nacionalisták irreguláris katonai szervezetei voltak mind a második világháború, mind a délszláv háború idején, nevükhöz köthető számos súlyos háborús bűncselekmény elkövetése, népszerűségük azonban a szerb társadalom nacionalista tagjai körében töretlen.

A csetnikek a horvátok és bosnyákok kiirtása mellett a vajdasági magyar kisebbségtől is szívesen megszabadultak volna, maga Seselj is úgy nyilatkozott ekkor, hogy

„a vajdasági magyarokat buszra kellene pakolni (mindegyiknek adni egy szendvicset) és kitelepíteni Magyarországra.”

Ehhez képest a magyar külpolitika komoly teljesítménye, hogy Seselj a

„baráti Magyarországra”

hivatkozott tévés interjújában.

via hvg.hu

Minden cikkünk a volt macedón miniszterelnök Magyarországra szőkéséről a linken.

Címlapkép: Balogh Zoltán / MTI