Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jávor Benedek és a Párbeszéd Paks-ellenes kampánnyal készül az EP-választásokra

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Kossuth téren, a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott ma sajtótájékoztatót Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője a paksi bővítés kapcsán.

A politikus elmondta, a paksi bővítés a lehető legdrágább módja az áramtermelésnek. A bővítés a kormány állításaival szemben nem biztosítja az ország energiafüggetlenségét, épp hogy függő helyzetbe hozza Magyarországot, mivel

orosz pénzből, orosz technológiával, orosz közreműködéssel épül, ez pedig évtizedekre kiszolgáltatja az országot.

A Párbeszéd politikusa szerint a bővítés egyetlen értelme – mármint a kormány számára – a korrupció, a projekt négyezer-milliárd forintos költségvetéséből a Fidesz kitömi a saját oligarchái zsebét.

„A magyar GDP tíz százalékára rúgó beruházás lényegében semmi mást nem szolgál, mint a Fidesz-környéki oligarchák feltőkésítését”

– mondta Jávor.

A politikus bejelentette, a Párbeszéd elismert és jónevű szakemberekkel elkészíttetett egy energiastratégiát Magyarország számára, mely szerint az ország energiaszükségleteit az elkövetkezendő évtizedekben megújuló energiaforrásokból lenne érdemes fedezni, melyek a technológiai fejlődésnek köszönhetően amellett hogy jóval biztonságosabbak, napjainkban olcsóbbak mint az atomenergia használata, a jövőben pedig várhatóan tovább fog csökkenni az áruk.

Jávor szerint a megújuló energiaforrások használatával a magyar gazdaság is jobban járna, amellett hogy olcsóbb lenne az energia, munkahelyeket is teremtene a technológia alkalmazása, valamint az atomerőművel szemben elősegíthetné a valós energiafüggetlenség elérését.

A Párbeszéd elindít egy információs kampányt, hogy

„a magyar állampolgárok világosan lássák, hogy az Orbán-kormány egy végzetesen káros, Magyarországot tönkretevő beruházásba rángatta bele őket.”

A kampány az EP-választásokig fog tartani, célja hogy az információk eljussanak az ország valamennyi lakosához. Habár Jávor szerint 2010 óta a lakosság többségét sikerült meggyőzni arról hogy Paks 2 nem jó az országnak, még mindig több millióan vannak akik elhiszik hogy a bővítés Magyarország érdekét szolgálja.

Jávor szerint

„Paks 2 a legnagyobb árulás amit az országgal szemben elkövettek az elmúlt években”

A kampány keretében a Párbeszéd fórumokat fog tartani az ország számos pontján, emellett online agitációt és országos szórólapkampányt is tervez Magyarország lakosainak minél szélesebb körű elérése érdekében.

A Mércén is többször írtunk arról, hogy a már most csúszásban lévő, korrupciós botrányoktól kísért paksi bővítés elképesztően drága és egyáltalán nem biztos hogy valaha megtérül, és amellett hogy a technológiai fejlődés miatt ma már olcsóbban lehet megújuló forrásokból energiát termelni az sem biztos hogy mire megépülnek az új blokkok, a Duna egyáltalán a meglévők hűtését képes lesz biztosítani, nemhogy az újakét.

A sajtótájékoztatóról készült felvételünket itt lehet megnézni: