Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jávor Benedek: Nyomoz a rendőrség a paksi atomerőmű hűtővizének ügyében

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztusban derült ki, hogy a Duna vízhőmérséklete a paksi atomerőmű alatti szakaszon – még a hivatalos adatok szerint is – vészesen közel került a 30 fokos határértékhez. Ilyen esetekben pótlólagos intézkedésekre (például az erőmű részleges leállítására) kellene sort keríteni – ez azonban nem történt meg.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjemár akkor jelezte, hogy véleménye szerint az atomerőmű által mért 29,88 fok „csak trükkök segítségével volt megállapítható”, ezért szeptemberben feljelentést tett a rendőrségen környezetkárosítás gyanújával, hiszen a határérték körüli hőmérséklet a folyó élővilágát is károsíthatta.

Jávor most jelezte:

„A rendőrség az új büntető törvénykönyvre hivatkozással lényegében rám tolta a nyomozás terhét, feljelentés-kiegészítést rendelve el, aminek keretében nekem kellett feltárnom azokat a bizonyítékokat, amelyek felkutatása véleményem szerint egyértelműen a rendőrség feladata lenne.”

A politikus a rendelkezésére álló bizonyítékokat végül be is nyújtotta a rendőrségnek.

Nem hiába: az átadott információk nyomán a Paksi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya értesített, hogy elrendelték az ügyben a nyomozást.

Az első fontos lépés tehát megtörtént – már csak az a kérdés, hogy a nyomozás lefolytatásának eredményeképp kiszabnak-e bármilyen szankciót a paksi atomerőműre.