Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Átlátszó jogszabálysértésen kapta a paksi atomerőművet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Múlt pénteken, augusztus 24-én járt Pakson az Átlátszó stábja, hogy lemérjék a Duna hőmérsékletét az atomerőmű hűtővízének kifolyócsatornájánál. Erre azért volt szükség, mert az Energiaklub közérdekű adatigénylésére nem válaszolt a Paksi Atomerőmű Zrt.

Márpedig egy 2001-es, ma is érvényben lévő szabályozás szerint a hűtővíz torkolatától számított 500 méteres szakaszon belül a víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 fokot.

Az utolsó kánikulai napon a folyó hőmérséklete az atomerőmű fölötti szakaszon 25-26 fokos volt, ám a kritikus zónában, tehát a hűtővíz torkolata alatt található 500 méteres szakaszon belül meghaladta a 30 fokot.

Ez súlyosan veszélyeztetheti a Duna élővilágát, emiatt az atomerőműnek kötelessége csökkenteni a víz hőmérsékletét. Franciaországban, ahol a szabályozás 28 fokos maximumot ír elé, három atomerőműben állították le a blokkokat augusztus elején a túl magas vízhőmérséklet miatt.

Mint a G7 szombati cikkéből kiderül, a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp az idei legnagyobb kánikula idején, augusztus elején meghibásodott, így az előírt óránkénti mérések helyett csak naponta egyszer mértek, méghozzá reggel 7 órakor, amikor amúgy is alacsonyabb a víz hőmérséklete.

A gazdasági portálnak az atomerőmű kommunikációs igazgatója, Kovács Antal azt állította, hogy ugyan megközelítették, de egyszer sem lépték át a jogszabályi határt Pakson.

Az Átlátszó riportjából ezzel szemben világosan kiderül, hogy legalább egyszer ez igenis előfordult. A Paksi Atomerőmű Zrt. múlt héten azt nyilatkozta, van megoldásuk arra, hogy a blokkok leállítása nélkül is csökkentsék a víz hőmérsékletét, ám a jelek szerint erre sem került sor.

Az Átlátszó szerint tehát jogszabályt sértett az atomerőmű és ezzel a Duna élővilágát sodorta veszélybe.

„Még szomorúbb, hogy ebben a játékban úgy tűnik, hogy a Duna védelmét szolgáló vízügyi hatóság is részt vesz” – írja az oknyomozó portál.

(címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd)