Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Lokál szerint a budapestiek örülnek a hajléktalanokat kriminalizáló törvénynek, mert nagyobb a TISZTASÁG

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tanulságos helyszíni riportot készített a Lokál, méghozzá hangzatos címmel:

Örülnek a budapestiek a hajléktalantörvénynek,

felette pedig a summázat:

Nagyobb a rend és a tisztaság a szigorítás óta.

Három helyszínre látogattak el: a Deák Ferenc térre, a Ferenciek terére és a Blaha Lujza térre, és mindhárom helyen előtte/utána fotókat készítettek, amelyekből a fotók tanulsága szerint leginkább azt tudjuk meg, amit eddig is tudtunk, hogy már nem alszanak ott hajléktalan emberek.

Hírek uzsonna mellé: Hab a tortán a riport alatti Macron-cikk, természetesen az elmaradhatatlan félmeztelen férfiakkal fotózkodás felelevenítésével!

Természetesen a fotók mellé szöveg is társult, amelyből kiderült többek közt, hogy az összes aluljáróban megkérdeztek egy-egy embert (ún. reprezentatív kutatás/tényfeltáró riport), akik természetesen elmondták, hogy korábban a helyzet tűrhetetlen volt, büdös volt és kosz, a turisták befogták az orrukat, sok volt a drogos és az alkoholista, és így tovább, október 15. után viszont beköszöntött a létező világok legjobbika.

Például így:

A cikk illusztrálásához egyébként a szerkesztőség bejáratától egészen pontosan 37 lépést kellett tennem, amíg eljutottam egy izmosabb adag szemétkupacig az utcán, de persze ez egy konténer mellé kiszórt szemétkupac volt, a születéséről, és a jövőbeni sorsáról mit sem tudok.

Igazából persze nincs min meglepődni, amikor a kormány propagandalapjaiban hasonló tudósításokat találunk – a mostani eset azért tűnik egy fokkal viccesebbnek (bár amúgy egyetlen eleme sem vicces külön-külön!), mert október 15-én ugyan valóban életbe lépett a hajléktalanokat kriminalizáló törvény, és a Lokál szerint ettől nagyobb lett rögvest a tisztaság,

csakhogy például a múlt héten Budapest szó szerint fuldoklott a szemétben,

országszerte pedig 116 településen állt le a szemétszállítás, és ennek bizony semmi, de tényleg semmi köze nem volt a hajléktalanok életvitelszerű utcán tartózkodását kriminalizáló törvénynek.

De persze a Lokálban erről egy szót sem olvashatunk, ők 3 aluljáróban 3 ember megkérdezése után váltig állítják, hogy a budapestiek, így en bloc örülnek a hajléktalantörvénynek, és a fővárosban nagyobb a rend és a tisztaság is – a valóság pedig még csak véletlenül sem tántorítja el őket ettől.

Sem az, hogy az elmúlt időszakban több tüntetésen rengetegen fejezték ki a szolidaritásukat az embertelen törvény által még nehezebb helyzetbe hozott hajléktalan emberekkel. Sem az, hogy neves társadalomtudósok, szociális munkások, pedagógusok, orvosok, művészek, ügyvédek és bírók százai-ezrei tiltakoznak a törvény ellen. Sem az, hogy maga a törvény egyébként semmit nem tesz ezekért az emberekért, csupán eltünteti őket szem elől, ezáltal pedig megbélyegzi, még kiszolgáltatottabbá teszi őket, ráadásul pont a téli hideg beköszönte előtt.

Valójában tehát amellett, hogy kissé öngólnak tűnik ez a cikk, semmi másra nem jó, mint arra, hogy hamisan igazoljon egy káros kormányzati intézkedést, elhitetve olvasóival (én például a metrón szedtem fel a mellettem lévő üres helyről), hogy egy probléma sikeresen megoldódott.

De ez nincs így.