Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kortárs magyar írók és az AVM tüntettek a hajléktalanságban élők méltóságáért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kortárs magyar írók és költők  (köztük Erdős Virág, Parti-Nagy Lajos és Peer Krisztián) vettek részt azon a tüntetésen, amelyet vasárnap késő délután tartottak a Kossuth téren, a művészek és a Város Mindenkié csoport szervezésében. A tüntetést az Alaptörvény legújabb, immár hetedik módosítása miatt, illetve az abban foglalt hajléktalanellenes intézkedéseket lehetővé tévő passzusok ellen szervezték.

Ahogy azt mi is megírtuk, a júniusban elfogadott hetedik alaptörvény-módosítás újabb kapukat nyitott meg a hajléktalan emberek hatósági vegzálása előtt. Október 15-én, hétfőn lép életbe az életvitelszerű közterületi tartózkodásra vonatkozó új szabályozás, amely országosan tiltja, hogy a megfelelő lakhatással nem rendelkező emberek az utcán tartózkodjanak. Az új szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a rendőrség szabálysértési eljárást indítson a közterületen tartózkodó hajléktalan emberek ellen – elvileg a rendőröknek távozásra kell felszólítaniuk az érintettet, aki ha nem engedelmeskedik, akkor szabálysértési eljárás alá vonható. Ha 90 napon belül háromszor kap felszólítást, akkor az eljárás alá vonás már automatikus következmény.

Mint azt elsőként megírtuk, a hatályba lépés utáni első napokban hatalmas rendőrségi akciókra lehet számítani a fővárosi hajléktalan emberek ellen. Eközben a hajléktalan embereket segítő civilek minden erejükkel azon vannak, hogy tájékoztassák a fedél nélkül élőket az új szabályozás részleteiről.

Most az írók és költők, valamint a civilek mintegy ezer előtt fogalmazták meg tiltakozásukat a hajléktalan emberek hatósági üldözésével szemben. A szervezők felkérték előzetesen az írókat, hogy egy-egy mondattal reagáljanak az új törvényre.

Harangozó Ádám képe

A kortárs művészek által beküldött mondatokat Gergye Krisztián táncos-koreográfus, valamint Hajmási Dávid színész olvasta fel a Parlament előtt.

„Aki megfázik, meghal.” (Peer Krisztián),

„A bűntelenség – luxus.” (Tóth Benedek),

„Szabad-e még a szabad ég ma, vagy vonuljunk a szakadékba?” (Tóth Krisztina)

– hogy néhány példát kiemeljünk az elhangzott mondatok közül, amelyket kis táblákon helyeztek el végül az országgyűlés épülete előtt.

A Város Mindenkié csoport hajléktalanságot is megtapasztalt tagja, Erdőhegyi Márta is beszédet mondott a demonstráción:

„Azt gondolom, hogy az emberek büntetése nem megoldás. Azt gondolom, hogy megfelelő lakhatáshoz kellene juttatni inkább az embereket, és nem pedig megbüntetni őket, mert nincs ilyenjük.”

– mondta az aktivista.

A Város Mindenkié csoport egy másik tagja, Udvarhelyi Tessza bejelentette, hogy riadóláncot hoznak létre a tervezett kunyhóbontások és vegzálások megakadályozására.

(Képek: Harangozó Ádám)