Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Zöld Híd és a Fidesz szerint is politikai indíttatású a szemétszállítás leállítása

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután az Észak-Kelet Pest megyei, illetve Nógrád megyei szemétszállításért felelős, önkormányzati társulás tulajdonában álló Zöld Híd Kft. pénzügyi forrásai végleg kimerültek, az NHKV pedig továbbra sem adott elegendő pénzt a szemétszállítás elvégzéséhez, a cég október végén 116 településen leállította a szemétszállítást. Ezután a katasztrófavédelem finanszírozásával (mégis sikerült elkülöníteni 26,4 milliárd forintot a célra) néhány napra újraindították a szemétszállítást, majd a tegnapi napon az NHKV bevonta a Zöld Híd engedélyét.

Az indok az, hogy a Zöld Híd „nem alkalmas az OHKT-ban (Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv) foglalt célok elérésére, követelmények teljesítésére.” Az NHKV ezért arra kéri az önkormányzatokat, hogy bontsanak szerződést a Zöld Híddal és szerződjenek egy olyan szemétszállító szolgáltatóval, amelynek mefelelőségi véleményt adott.

Erre érkezett a Zöld Híd válasza tegnap, mely szerint a cég

„ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. Október végére világossá vált, hogy az NHKV Zrt. nem fog forrást biztosítani, a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás kényszerűen leállt, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei. Nem leállították, hanem leállt.”

Úgy vélik, az ellehetetlenítési folyamat része a megfelelőségi engedély bevonása is, ami annyira sietősen történt, hogy nem lehet szakmai döntés, csakis politikai.

„Elhúzták a negyedéves elszámolásokat, azokat felszólításra, a szükséghelyzet kialakulásának idején adták ki egyszerre úgy, hogy gyakorlatilag likvid adósságba fordították a társaságot. Többszöri kérésünk ellenére érdemi műszaki, logisztikai támogatást nem nyújtottak.” – írják.


A szükséghelyzet elrendelése után viszont azonnal akadt 11 darab autó, és az NHKV emberei személyesen is megjelentek Gödöllőn a cégnél (ezelőtt szeptember-október folyamán 5 alkalommal hívták őket egyeztetésre, sikertelenül.)

„Összefoglalva: határozottan állítjuk, hogy az NHKV Zrt. tudatosan és folyamatosan alulfinanszírozta a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft-t, jogellenesen és célzatosan szüntette be az együttműködést és a finanszírozást.”

–olvasható a cég közleményében.

Egy dologban tehát egyetértenek a felek:

nem csak a Zöld Híd szerint politikai indíttatású a cég ellehetetlenítése, ugyanis a kormány szerint is politikai indíttatásról van, csak épp egy kicsit máshogyan.

Ma Vécsey László, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót szemétügyben Gödöllőn, ahol azt mondta, a Zöld Híd nem gazdasági, hanem politikai okokból döntött úgy, hogy felfüggeszti a szemétszállítást.

„A vezetők döntésükkel egészségügyi szükséghelyzetet idéztek elő a 300 ezer embernek otthont adó területen. Semmiféle pénzügyi, vagy egyéb vita nem indokolhatja, hogy megszüntessenek, egy olyan közszolgáltatást, amely 300 ezer embert érint – tette hozzá. A politikai motiváció ugyanis, annál is inkább nyilvánvaló, mert az ország egyéb területein működő hulladékgazdálkodási rendszerek, amelyek hasonló forrásokból gazdálkodnak, el tudják látni a feladatukat.”

– mondta

Szerinte az önkormányzatok polgármestereinek dönteniük kell arról, hogy továbbra is bizalmat szavaznak-e a szemétszállításért felelős önkormányzati társulás elnökének, Gémesi Györgynek, akit egyébként már a szemétkáosz kirobbanásakor megtettek bűnbaknak a kormánypártok. Vécsey szerint ki kell deríteni, hová lett az a pénz, amit a Zöld Híd „folyamatosan megkapott a működésére” az államtól és az önkormányzatoktól.

A Magyar Idők ma arról írt, hogy akár el is távolíthatják Gémesi Gyrögyöt a Zöld Híd felett álló  Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról.

A Zöld Híd mai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja,

„a felügyelő bizottság külön eljárás keretében vizsgálta, hogy a társaság döntéshozója, ügyvezetője, adott-e olyan írásos vagy szóbeli utasításokat, amelyek célja a közüzem működésének lassítása vagy leállítása lett volna.

A felügyelő bizottság megállapította, hogy az önkormányzati társulás tulajdonosi jogokat gyakorló döntéshozója, Gémesi György a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelő módon, intézményes keretek között kiadott és nyilvántartott döntéshozói határozatokkal irányította a gazdasági társaságot.

Egyetlen esetben sem merült fel annak gyanúja, hogy hatáskörét túllépte volna, vagy döntései a közérdekű üzemi működés megzavarására irányultak volna – hangsúlyozta a felügyelő bizottság. A megbízott ügyvezető igazgató utasításai minden esetben az üzemi működés stabilizálására, a munkaerőhiány megszüntetésére, a romló műszaki infrastruktúra melletti biztonsági minimumokra tértek ki.”

Ám végül Gémesi György az MTI-vel ma este azt közölte, látva a kialakult helyzetet, ismerve a politikai szándékokat döntött a lemondásáról.

A bizottság megállapította azt is, hogy a tavalyi évhez képest 1,1 milliárd forint hiányzott a Zöld Híd idei működéséből. Az előző évben ezt az összeget a NHKV még megadta – tette hozzá Gémesi György, aki szerint ennek oka nem az elszámolás, az igénylés, hanem „egész egyszerűen a tudatos kivéreztetés”.

Gémesi sajnálatát fejezte ki, hogy a cég 400 dolgozója és a szolgáltatással érintett 350 ezer ember a politikai játszma részeseivé vált.

Illetve azt is mondta, felkér a héten egy nemzetközileg auditált céget arra, állapítsák meg, hogy ki a felelős a kialakult helyzetért. Gémesi György szerint a felelőst valószínűleg nem a cégen és nem a társuláson belül kell keresni.

Vécsey László is részt vett a társulás hétfői ülésén, szerinte Gémesi György érzékelte azt, hogy a többség támogatná polgármesterek kezdeményezését, amellyel visszahívnák az elnöki posztjáról, és ezért a visszahívását megelőzendő lemondott. „Ez gyakorlatilag felér egy beismerő vallomással” – tette hozzá.

Ha esetleg nem oldódna meg a szemétszállítás, akkor sincs nagy baj. Ha a Zöld Híd több száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben akár a lakosságot is mozgósíthatják a feladatra – írja a napi.hu.

Persze ettől még távol állunk: a lakosságot olyan káresemény kapcsán lehet mozgósítani, amit a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezetek nem tudnak felszámolni segítség nélkül. A polgári védelmi szervezet mozgósítását a polgármester rendelheti el. Ilyen esetben állampolgári feladat lehet például a homokzsákpakolás, törmelékhordás, de a kormányrendelet szerint akár a kukásautó kezelése is.

Címlapkép: Zöld Híd Program / Facebook