Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

26,4 milliárdból szállítja mától a szemetet a Katasztrófavédelem 116 településen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Észak-Kelet Pest és Nórgád megye hulladékának elszállításáért felelős Zöld Híd B.I.G.G. Kft. ügyvezető igazgatója szeptemberben megkongatta a vészharangot: akkor Gémesi György, Gödllő polgármestere készített vele élő Facebook bejelentkezést, melyben azt mondta, 2012 óta forráshiány miatt folyamatosan elmaradnak a járművek karbantartásai, ami komoly problémát okoz. Nemrég volt olyan nap, amikor 20 autójuk nem tudott munkába állni olyan műszaki problémák miatt, melyekkel nem tudtak volna biztonságos munkavégzést biztosítani a dolgozóiknak.

A lakosság által befizetett szemétdíjak az önkormányzatoktól átkerültek állami kézbe, ahonnan az összegnek már csak a töredékét osztják vissza a szemétszállító cégeknek, ami a Zöld Híd esetében kb. 130 millióval kevesebb a költségvetésénél.

Az árakat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) állapítja meg, amelyekben nincsenek benne a szolgáltatás költségei (pl. bérek, benzin, autó). A szemétszállító cégeknek így egészen kicsi mozgásterük marad, gyakorlatilag mindenben az államtól függenek.

Az utóbbi napokban felgyorsultak az események:

a Zöld Híd bejelentette, ettől a héttől nem tudja elszállítani a szemetet 116 településen, nem tud számlákat kibocsájtani, nem tudja a munkatársait fizetni, mert az állami NHKV nem fizeti ki a számláit.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint „Felháborító, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről, és a megbízást sem adja át.”

Az államtitkár szerint a Kft.-t irányító „LMP-s” Gémesi György gödöllői polgármester „politikai játszmába kezdett”, de a kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartják a rezsicsökkentést is.

Környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból kiemelten fontos a vegyes hulladék elszállítása, így most a tegnap esti közleménye szerint a Katasztrófavédelem veszi át a hulladékszállítást.

„Arról, hogy melyik településen mikor viszik el a háztartási hulladékot, a katasztrófavédelem a főigazgatóság és a két megyei katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján keresztül, közleményben tájékoztatja az érintett lakosokat. A szolgáltatás ellátásához szükséges források rendelkezésre állnak.”

– olvasható a közleményben.

Az Indexnek nyilatkozott a Zöld Híd ügyvezető igazgatója, Gyenes Szilárd, aki szerint akkor romlott el minden, amikor a kormány a rezsicsökkentéssel többek között a szemétszállítás árait is a 2012-es árakhoz kezdte kötni, ráadásul számos adóval, járulékkal jelentősen megterhelte a cégeket. Most pedig ott tartanak, hogy gyakorlatilag nem tudják, ki kinek tartozik.

Gyenes szerint azért fordulhat elő, hogy csak a Zöld Híd körzetében szünetel a szemétszállítás, mert a régióban speciális módon alakult ki a szemétszállítás: a szelektív és zöldhulladékot is ők gyűjtik be, a többit pedig valaki más, akitől át kell venniük, közben még a hulladéktelep is megtelt.

„Nem erre lett a rendszer kitalálva. Többet vállalt a cég, mint amire a rendszert méretezték, nem gondoltuk volna, hogy nem fogjuk megkapni a szükséges segítséget.”

– mondta az ügyvezető az Indexnek.

A szemét viszont nem állhat hetekig az utcán, tegnap este bejelentette a kormány, hogy 26,4 milliárd forintot csoportosít át a hulladékgazdálkodásra.

A krízis megoldása érdekében több vagyonkezelőtől és még az Innovációs és Technológiai Minisztréiumtól is vontak el pénzeket.

De nyilván a Katasztrófavédelem sem szállíthatja örökké a szemetet. Kérdés, hogy ki lesz majd jókor jó helyen, amikor át kell venni a feladatot…

Frissítés:

A Zöld Híd Facebook-oldalán tájékoztatta a lakosságot, hogy a mai naptól a Katasztrófavédelem finanszírozásából újraindul a szemétszállítás:

„Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. október 31-étől kezdődően, tehát a mai naptól a tevékenységünket újraindítottuk. A kommunális, azaz a vegyesen gyűjtött valamint a szelektív hulladékok elszállítását minden érintett településünkön a korábbiaknak megfelelően, a megszokott időpontokban végezzük. Ezért kérjük, a szállítási rendnek megfelelően helyezzék ki a gyűjtőedényeket az ingatlanaik elé! A hétfői és keddi napon elmaradt szállítások pótlását is szervezzük, ezzel kapcsolatban hamarosan értesítjük Önöket.

A hulladékszállítás az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság finanszírozása mellett tudott ismét megindulni. A műszaki segítségnyújtás folyamatos, lehetővé teszi számunkra, hogy minél gyorsabban a rendelkezésünkre álló kapacitással működhessünk.
Az eddigi gyakorlattal ellentétben az NHKV Zrt. is kisegítő járműveket szervezett.

A Zöld Híd az alapítása óta arra törekszik, hogy az Önök ellátását magas színvonalon biztosítsa. A mai naptól ismét a dolgunkra és feladatunkra koncentrálhatunk, ahogy ezt 2010 óta a legjobb tudásunk és maximális felelősségvállalásunk alapján tesszük.

Köszönjük a Katasztrófavédelemnek a segítséget, amit kaptunk és most is kapunk tőlük!

Köszönjük eddigi türelmüket és együttműködésüket! Kérjük továbbra is rendszeresen figyeljék honlapunkat és Facebook-oldalunkat, ahol a legfrissebb fejleményeket megosztjuk Önökkel!

A Zöld Híd BIGG Nkft. csapata”