Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vajon van-e hasznosabb dolga egy rendőrnek, mint a hajléktalanok vegzálása?

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szabálysértési törvény kapcsán elég sokat írtunk mi is arról, milyen hatással lesz ez a hajléktalan emberekre, de most, hogy 3 nappal  a törvény életbelépése előtt kijött az új végrehajtási rendelet, érdemes egy másik csoportról is beszélni, akiknek szintén rossz lesz ettől a törvénytől: a rendőrökről.

Persze nyilván nem akarom összehasonlítani a két csoportot. A hajléktalan embereknek sokkal rosszabb lesz a bebörtönzés, a zaklatás, mint a parancsra cselekvő rendőröknek. De ha megnézzük a legújabb rendeletmódosítást, akkor azt látjuk, lényegében a rendszerbe van kódolva, hogy a rendőröknek rossz legyen, hogy konfliktus alakuljon ki a csoportok között.

Ugyanis az új rendeletmódosítás következtében a hajléktalan emberek tárgyainak tárolását mégsem az önkormányzatoknak, hanem a rendőröknek kell megoldani. Végig kell kamerázniuk nem csak az előállítást, hanem a tárgyak eltárolását, sőt minden tárgyat egyen jelzéssel kell ellátniuk, és aztán elszállítaniuk egy zárt helyre.

Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk egy kunyhóban lakó hajléktalan embert visznek el a rendőrök, akkor ott nem csupán előállítás van, hanem akár több órás meló, amíg a tárgyakat felcímkézik, elpakolják, aztán még jön az adminisztráció, a szállítás, miegymás.

Nem, nem gondolom, hogy a rendőrök lennének itt az igazi áldozatok, de tipikus helyzete ez az elnyomás szításának.

Számtalan rendőrrel beszélve, illetve az elmúlt évek statisztikáit ismerve tudjuk, a rendőrök nem akarják a hajléktalan embereket előállítani. Ahogy nem akarnak kilakoltatásoknál se asszisztálni. De nekik nem csupán ez a munkájuk, hanem parancsot teljesítenek. Ha egy rendőr nem hajtja végre a kilakoltatást, amit parancsba kapott, nem csupán a munkáját veszíti el, hanem börtönbe is kerülhet.

Az elmúlt években a hajléktalanok vegzálása kapcsán lényegében azt láthattuk, se az állomány nem bünteti a hajléktalan embereket, se a parancsnokok nem adják ezt ki parancsba, egyszerűen nem büntetnek ezért a szabálysértésért. Mert pontosan tudják, hogy nincs hatása, mert ők is emberek, és mert teljesen feleslegesen iszonyatosan nagy terheket róna az így is leterhelt rendőrségre.

Ugyanis ennek a szabálysértési passzusnak már van egy előzménye: lényegében 2013 óta pénzbírsággal, vagy közérdekű munkával lehet büntetni a közterületen való életvitelszerű tartózkodást. Ez a szabálysértési passzus annyira sikeres volt, hogy 2016 óta, idén augusztusig 0 ilyen esetben indítottak szabálysértési eljárást. Előtte egyik évben se érte el az ilyen eljárások száma a napi egyet. Tehát lényegében hagyták ezt a hatóságok a csudába.

De most jön újra az önkormányzati kampány, és lehet újra a hajléktalan ellenességgel kampányolni, így átalakították a szabálysértési tényállást, beleírták az alaptörvénybe, hogy már elzárás járhasson érte.

A kérdés az, mi fog jönni hétfőtől. A mi információnk az, hogy nagy „razziák” lesznek a hajléktalan emberek ellen. Ez azt jelentené, hogy a rendőrséget rákényszerítik, hogy egy betarthatatlan, már megbukott rendeletet hajtsanak végre, amely szembemegy azzal, amiért rendőrök lettek, miközben időt vesz el a valódi munkájuktól, mindezt úgy, hogy semmilyen plusz segítséget nem kapnak hozzá.

Ez pedig szemétség, nem csupán a rendőrökkel szemben, hanem mindannyiunkkal szemben, akik azt várjuk el, hogy a rendőrök a köz érdekében lépjenek fel.

Itt is az fog történni, mint a határnál, hogy a rendőrt mint a hatalom legkisebb képviselőjét zárják össze egy vállalhatatlan rendszerben, vállalhatatlan körülmények között, a hatalom áldozataival, a semmilyen érdekérvényesítést végezni nem tudó emberekkel. És ahogy a határnál, itt se kapnak a rendőrök semmilyen eszközt arra, hogy jól oldják meg a feladatot, sőt, arra bátorítja őket a jogszabály, hogy kegyetlenek legyenek.

Emellett pedig részszabályok még adminisztratív munkával is terhelik az ilyen helyzeteket. És itt is, ahogy a kilakoltatásoknál, nem a törvényhozókon fog az embertelenségtől kiakadó emberek dühe lecsapódni, hanem a kis rendőrökön, akik végrehajtják a parancsot.

Ideje lenne észrevenni a rendőröknek is és a társadalomnak is, hogy ki az, aki felelős ezekért a helyzetekért, és hogyan uszítja egymás ellen a különböző csoportokat, hogyan kelti a feszültséget. Ideje lenne felismernünk, ki valójában a hibás a helyzetért, és tőle kellene követelni a megoldást.