Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Durva ellenségeskedéssé fajult a bírói kar ülése, lemondásra szólították fel az OBT tagjait

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kedden tartották a bírói kar ülését, amelyen elvileg az Országos Bírói Tanács lemondott tagjai helyett kellett volna póttagokat választaniuk a megjelenteknek. Ez nem történt meg, mert senki sem vállalta a jelöltséget azok közül, akik a különböző bírósági szintek korelnökei által készített jelöltlistájára felkerültek, azok pedig, akik viszont vállalták volna a jelöltséget, azok nem kaptak elegendő szavazatot a jelenlévő küldöttektől, hogy felkerülhessenek a listára.

Az ülésen résztvevő küldöttek felét az Országos Bírói Hivatal elnöke, Handó Tünde nevezte ki, akinek az OBH tevékenységét felügyelő OBT-vel év eleje óta egyre súlyosbodó konfliktusa van. Az elvileg 15 fős OBT januárban több olyan új tagot is választott, akik korábban kritikusak voltak Handóval és az OBH tevékenységével szemben, például Hilbert Editet és Vasvári Csabát.

Vasvári be is perelte Handót azzal a váddal, hogy az OBH elnöke önkényesen válogatott a bírók között, így visszaélt a hatalmával. A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság úgy ítélt az ügyben, hogy Handó joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető.

Mindeközben az OBT négy tagja és a Magyar Idők szerint szinte az összes póttagja áprilisban lemondott, az OBH szerint a testület így működésképtelenné vált. Ezzel az OBT nem értett egyet, honlapján azt írta, „az Országos Bírói Tanács 11 taggal továbbra is működőképes és a jövőben is folytatja a munkáját”. A hiányzó póttagokat választották volna meg a keddi ülésen, ez az, ami ezúttal nem sikerült.

Az eredménytelen ülés végén a hvg.hu tudósítása szerint Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnökének javaslatára a küldöttek megszavazták, hogy az OBT tagválasztó ülés nem működik közre a jelenlegi OBT működésében. A 124 jelenlévőből 64-en azt is megszavazták, hogy az ülés lemondásra szólítja fel az OBT jelenlegi tagjait.

Az egyik résztvevő szerint az ülés „nem a szavazásról szólt, hanem arról, hogy ne legyen OBT”

írja a hvg.hu.

Az egész akció politikai motiváltságát alátámasztja, hogy a Magyar Idők részletesen tárgyalta az OBT egyes tagjainak „vétségeit”, de a kormánypárti lap korábban már listázta is őket „Twitter-bejegyzéseik és múltbéli viselt dolgaik alapján”, Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára pedig ugyancsak a Magyar Időknek adott februári interjújában nevezte az OBT tagjait Soros-ügynököknek.