Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Figyelő módszerével listázza a Magyar Idők a bírói tanács tagjait

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Figyelő Soros-, illetve tudóslistája után „Twitter-bejegyzéseik és múltbéli viselt dolgaik alapján” szedte lajstromba a Magyar Idők az Országos Bírói Tanács (OBT) néhány tagját, miután azok korábban a jelenlegi kurzusnak (már) nem tetsző döntéseket hoztak, vagy a kormánynak nem tetsző módon használják saját közösségi oldalaikat.

Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla bírája azzal szúrt szemet a lapnak, hogy míg 2011-ben ő szüntette meg a VII. kerület korábbi MSZP-s polgármestere, a csalással vádolt Hunvald György előzetes letartóztatását, 2016-ban tagja volt annak a bírói tanácsnak, akik előzetes letartóztatás alá helyeztették Budaházy Györgyöt.

Az OBT egy másik tagjával, Matusik Tamással már hasonló problémái akadtak a Magyar Időknek, mint a Figyelőnek az MTA társadalomtudósaival: szaktudását ugyanis „olyan szervezetek szolgálatába” merte állítani, mint a Magyar Helsinki Bizottság és a Nyílt Társadalom Alapítvány, azzal pedig különösen főbenjáró bűnt követett el, hogy az előbbi szervezet büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője volt. Matusiknak és kollégájának, Vadász Viktornak azt is szemére vetik a cikkben, hogy

„előszeretettel használja a Twittert arra, hogy kormányról és az Országos Bírói Hivatalról (OBH) kritikus bejegyzéseket tegyen közzé, ezzel a bírói függetlenséget és a bírói intézmény méltóságát is sérthetik, és hazánkat is kedvezőtlen színben tüntetik fel”.

Hilbert Edit és Vasvári Csaba pedig azzal került fel a listára, hogy Handó Tündét, az OBH elnökét „támadták”.

Mint ismert, az OBT legutóbb akkor került Handó Tünde célkeresztjébe, amikor a testületről elterjedt a kormánysajtóban, hogy feljelentette a magyar kormányt az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatánál a közigazgatási bíróságok átszervezése miatt, ezt az OBT ugyanakkor cáfolta. Handó ezt a lépést vasárnap reggel úgy értékelte, hogy az OBT bírái „elárulták a hazájukat”.

A bírák vegzálása a kormányközeli sajtóban egyébként már csütörtökön elkezdődött, ám akkor még nem öltötte magára egy lista méretét: ekkor is már Vadász Viktort vették elő, amiért „Látványos kapcsolatot tart fenn a Soros György támogatását élvező Helsinki Bizottság prominenseivel”, sőt a New York Timesnak adott nyilatkozatában jogtalannak nevezte Handó Tünde bírói kinevezési gyakorlatát. Mindezek mellett pedig követi a Twitteren Pardavi Mártát és Léderer Andrást, a Helsinki Bizottság vezetőit, amit szintén megbocsáthatatlan bűn a cikk szerint.

(via 444)

 

 

 

 

Címlapkép: MTI