Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sorosozással ment neki a Handó Tündével kritikus bíróknak a fideszes államtitkár

Ez a cikk több mint 6 éves.

Völner Pál az igazságügyi minisztérium államtitkára a Magyar Időknek adott interjút, a szerinte a bíróságokat ért sorosista támadásról. De Völner nem csak a soros szervezeteket támadja, az államtitkár a Handó Tündét ért kritikákat is külső támadásnak állítja be.

„A beavatkozók valójában a modern kor talárt öltő zsoldosai, többüket Soros György amerikai milliárdoshoz lehet kötni” – ezekkel a szavakkal írta le Völner Pál azt a külső fenyegetést, amely a szerinte egyébként a munkáját jól végző és független bírói kart éri.

De a szokásos sorosozás igazából, csak körbeöleli azt a két bekezdést, és kontextusba helyezi, amely az elmúlt időszak eseményei kapcsán a cikk lényeges mondanivalója a Magyar Időkben:

Völner Pál mindezek mellett a magyar bírósági igazgatást érő offenzíváról is beszélt. Felidézte: az utóbbi időben többször is támadás érte a 2012 óta működő Országos Bírósági Hivatal elnökét, Handó Tündét.

– Az elnök hosszú idő óta vesz részt a magyar igazságszolgáltatás működésében, miközben a támadások nem kis része kívülről érkezik. Ebből arra lehet következtetni, hogy egyesek politikai harctérré akarják alakítani a bíróságokat – mondta Völner Pál.

Mint ismeretes az elmúlt időszakban megszaporodtak a Fidesz által az OBH elnökének kinevezett Handó Tündét ért kritikák a bírósági karon belül. Ez a konfliktus pedig oda jutott, hogy januárban az Országos Bírói Tanács, az OBH elnökét ellenőrző tagjainak Handó Tündével kritikus, az ő tevékenységét sokszor bíráló tagokat neveztek ki.

A konfliktus előzménye, hogy a Fővárosi Törvényszék ideiglenesen elnök nélkül maradt, mert Handó eredménytelennek nyilvánította a korábbi elnök Fazekas Sándor pályázatát. Pedig Fazekas volt az egyetlen pályázó a posztra, ráadásul bírta a bírói tanács 75 százalékos támogatását is. Végül a hírek szerint Fazekas és támogatói, a vidéki bírói kollégiumokkal közösen szavazták meg a Handóval kritikus új OBT tagokat.

De az is a mostani Völner nyilatkozat és a Handó Tünde elleni nyílt kiállás előzményének tekinthető, hogy a kormány többször is olyan törvénymódosításokat kezdeményezett a közigazgatási bíráskodás kapcsán, amivel nyíltan beleavatkozhatna a bírók kiválasztásába.

Vönler most a Magyar időkben tett nyilatkozatával lényegében összekötötte a Handó Tündével elégedetlen bírói kart, és a szerinte ármánykodó soros által támogatott civil szervezeteket.

Sőt a cikkben azt is kéri, hogy a bírói kar maga vizsgálja ki, hogy tagjai közé beavászkodtak-e a sorosista ármánykodók:

– Garantálni kell a bíróságok függetlenségét, és ki kell vizsgálni, hogy vannak-e olyan külső beavatkozások, amelyek veszélyeztetik a független bírói munkát – mondta az igazságügyi vezető. Szerinte a leghelyesebb az lenne, ha az ilyen elemzést a bírói szervezet maga végezné el.

(Címlapkép: MTI)