Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végleges: a szexuális zaklatással vádolt Kavanaugh élete végéig tagja lesz az USA Legfelső Bíróságának

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombat este az Egyesült Államok Szenátusa megtartotta végső szavazását Brett Kavanaugh beválasztásáról az ország legfőbb igazságügyi szervébe, a Legfelső Bíróságba. A Szenátus rendkívül szoros eredménnyel ugyan, 50 igen és 48 nem szavazattal, de megszavazta Trump szexuális erőszakkal vádolt főbírójelöltjét. A kinevezés egy életre szól, úgyhogy ha csak nem mond le a jövőben valamilyen oknál fogva a posztjáról, az 53 éves Kavanaugh nagy valószínűséggel hosszú évekig a Bíróság tagja lesz.

Fotó: Tüntetők a Legfelső Bíróság épülete előtt a Szenátus végső szavazása előtt. / Twitter, AJ+

Kavanaugh kinevezési procedúrája a szokásosnál hosszabb ideig tartott, mint a legtöbb korábbi főbírójelölté, és lényegesen erőteljesebb indulatokat korbácsolt fel, miután három nő is szexuális erőszakkal vádolta meg a konzervatív főbírójelöltet. Az egyik vádló, Christine Blasey Ford a Szenátus előtti vallomását követően a szervezet igazságügyi bizottsága hosszas vita után megszavazta, hogy támogatja Kavanaugh jelöltségét, de az ingadozó Jeff Flake republikánus szenátor javaslatára a végső szenátusi szavazást Trump eltolta egy héttel, hogy időt adjon egy rövid FBI nyomozásra a Kavanaugh elleni vádak ügyében.

Az FBI nyomozás ártatlannak találta Kavanaugh-t a szexuális erőszak ügyében, de a demokrata szenátorok szerint a nyomozati anyag hiányos volt, mivel az FBI nem vette fel a kapcsolatot több fontos tanúval sem. Dianne Feinstein demokrata szenátor szerint a Fehér Ház nyomást gyakorolt az FBI-ra.

A nyomozást követően pénteken a Szenátus megtartotta a Kavanaugh meghallgatási folyamatát lezáró szavazást, melynek során a testület 51-49 arányban rábólintott arra, hogy szombaton megtarthassák a végső szavazást, aminek lezárultával Kavanaugh a Legfelső Bíróság tagjává vált. A pénteki szavazáson egy republikánus szenátor, az alaszkai Lisa Murkowski Kavanaugh ellen szavazott, egy demokrata szenátor, a nyugat-virginiai Joe Manchin viszont mellette. Murkowski szerint Kavanaugh „nem a megfelelő jelölt a Bíróságba jelen pillanatban”, annak ellenére, hogy amúgy „jó embernek” tartja. Manchin szerint Kavanaugh „képzett jogász”, ezért megérdemli a pozíciót. Azt Manchin esetében érdemes megemlíteni, hogy egy republikánus többségű államban kampányol épp saját újraválasztásáért.

Kavanaugh meghallgatását tüntetések sorozata kísérte, csütörtökön többezren tiltakoztak kinevezése ellen a Capitolium előtt, pénteken pedig több mint 300 tiltakozót tartóztattak le, miután elfoglaltak egy szenátusi irodaépületet. Szombaton is több száz tüntetőt tartóztattak le, miután a Capitolium lépcsőin áttörték a rendőrsorfalat, de a szavazást is több percre megakasztották a karzatról bekiabáló tüntetők.

Trump, mintha csak a magyar kormányt utánozná, Sorost kezdte el gyanúsítani a tüntetők finanszírozásával: „A nagyon udvariatlan liftes kiabálók fizetett profik, akiket azért fizetnek, hogy a szenátorokat rossz színben tüntessék fel. Ne dőljünk be nekik! Nézzük csak a profi, egyforma transzparenseket. Soros és a többiek által fizetve” – írta Twitteren az elnök.

Brett Kavanaugh kinevezésével a Legfelső Bíróság tagsága egyértelműen republikánus többségűvé vált, ami miatt a Trump jelöltjének kinevezését ellenzők attól tartanak, veszélybe kerülhetnek a dolgozók jogait, a bevándorlók jogait, az LMBT emberek és a nők jogait, a környezetvédelmet védelmező korábbi törvénykezések.