Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Szenátus csak egy egyhetes FBI nyomozás után szavaz Trump szexuális erőszakkal megvádolt főbírójelöltjének kinevezéséről

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Egyesült Államok Szenátusának igazságügyi bizottsága pénteken 11 igen és 10 nem szavazattal eldöntötte, hogy támogatja Trump főbírójelöltjének, Brett Kavanaugh-nak a kinevezését a Legfelső Bíróságba. A szavazás eredménye nem döntőérvényű Kavanaugh kinevezésére nézve, mivel még a teljes Szenátusnak is szavaznia kell róla, ez előreláthatólag jövő kedden fog megtörténni.

Kavanaugh-t már három nő vádolja szexuális erőszakkal, egyikőjük, Christine Blasey Ford csütörtökön tanúskodott a Szenátus előtt. Blasey Ford állítása szerint Kavanaugh és egy barátja, Mark Judge tizenéves korukban egy házibulin berángatták egy szobába, majd Kavanaugh megpróbálta megerőszakolni, de Blasey Fordnak végül sikerült elmenekülnie. Az eset olyannyira traumatikus volt számára, hogy csak sokkal később, felnőttkorában sikerült feldolgoznia. Kavanaugh a meghallgatáson határozottan tagadta, hogy bármi ilyesmi történt volna, szerinte Blasey Ford valakivel összekeverheti.

Mark Judge levelet írt a bizottságnak,  amelyben korábbi alkoholizmusára és súlyos betegségére hivatkozva azt írta, nem akar a Szenátus előtt megjelenni, de ugyanakkor tagadta, hogy ő és Kavanaugh elkövetett volna bármi olyasmit, amit Blasey Ford vallomásában állított róluk.

Az igazságügyi bizottság demokrata tagjai azt indítványozták, hogy addig ne szavazzon a testület Kavanaugh-ról, amíg az FBI nem hallgatja ki koronatanúként Mark Judge-t, de a bizottság 11-10 arányban leszavazta az indítványt.

Az igazságügyi bizottságnak 11 republikánus és 10 demokrata tagja van, ennek ellenére a szavazást megelőzően nem lehetett eldönteni annak valószínű kimenetelét, mivel több szenátor is bizonytalan volt. Például Jeff Flake arizónai republikánus szenátor a CNN-nek elmondta, hogy őszintén bizonytalan az ügyben. A bizonytalansága ellenére pénteken negyedórával a vita kezdete előtt emailben kijelentette, hogy támogatja Kavanaugh kinevezését, de úgy tűnt, a vita során mindvégig szorongott, majd a szavazás hivatalos kezdete előtt fél órával eltűnt a teremből a demokrata Chris Coonsszal.

A szavazást megelőző heves vita nemcsak Flake számára volt megterhelő, több szenátor is kisétált közben, valamint Flake-hez hasonlóan a demokrata Jon Tester és a szintén demokrata Joe Donnelly is röviddel a szavazás előtt jelentették be, hogy hogyan terveznek szavazni. Egyikőjük se támogatta Kavanaugh kinevezését, Donnelly szerinte nem kaptak elég információt ahhoz, hogy nyugodt szívvel támogatni tudja Trump jelöltjét. A szavazás előtti szünet is sokkal hosszabbra nyúlt a tervezettnél, mert több szenátor is kisebb csoportosulásokban intenzív beszélgetéseket folytatott egymással.

Jeff Flake végül közvetlenül a szavazást megelőzően felszólalt, és kijelentette, hogy hosszas beszélgetéseket követően úgy véli, hogy több időt kellene hagyni a szenátusi vita megtartása előtt azért, hogy az FBI kivizsgálhassa a Kavanaugh elleni vádakat. Flake azt szerette volna, hogy legalább egy héttel halasszák el a szenátusi szavazást (ami a tervek szerint jövő kedden lesz), mivel ő csak akkor tud nyugodt szívvel Kavanaugh kinevezése mellett szavazni, ha ez így történik.

Flake javaslatát a szavazás előtt figyelmen kívül hagyta a bizottságot vezető republikánus Grassley szenátor, de miután 11-10 arányban megszavazták Kavanugh kinevezését, a szenátorok tovább vitatkoztak Flake felvetésén. Mivel azonban nem született erről hivatalos indítvány, nem tudtak róla szavazni, így anélkül zárult az ülés, hogy ez a kérdés eldőlt volna.

A teljes Szenátusban is többsége van a Republikánus Pártnak: 51 republikánus, 47 demokrata és 2 független szenátor ül a testületben. Itt azonban már több bizonytalan republikánus szenátor is van, és a nagyon szűkös republikánus többség azt jelenti, hogy csak pár szenátornak kellene nemmel szavaznia ahhoz, hogy Kavanaugh végül ne lehessen a Legfelső Bíróság tagja.

FRISSÍTÉS

Jeff Flake republikánus szenátor kezdeményezésére végül tényleg egy héttel később fog a Szenátus Kavanaugh kinevezéséről szavazni annak érdekében, hogy legyen elegendő idő arra, hogy az FBI elvégezhessen egy kiegészítő nyomozást a jelölt elleni vádakkal kapcsolatban. A nyomozás a Republikánus Párt és Trump érdekében is áll, mert a bizonytalanság Kavanaugh ártatlanságával kapcsolatban eltántoríthatna többeket is – például Jeff Flake szenátort – a jelölt kinevezése melletti szavazástól. Márpedig az eredmény néhány szavazaton múlhat.