Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy harmadik nő is szexuális zaklatással vádolja Trump főbírójelöltjét

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még fel sem ocsúdtunk a Brett Kavanaugh új amerikai főbírójelöltet ért második szexuális zaklatási vádból, máris jelentkezett egy harmadik nő, akit – állítása szerint – Trump konzervatív jelöltje korábban zaklatott. Tegnap tüntetők szállták meg az amerikai Legfelső Bíróság épületét, hogy ezzel nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra – remélik, ezzel elérik hogy Kavanaugh-t ne válasszák be az amerikai jogrend legtekintélyesebb intézményébe.

Az eddig meg nem nevezett harmadik nőt ugyanaz az ügyvéd, Michael Avenatti képviseli, akinek az a Stormy Daniels volt pornószínész is az ügyfelei között van, akivel Donald Trump állítólag házasságon kívüli viszonyt folytatott, majd ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül próbálta megvásárolni hallgatását – mint utóbb kiderült, a kampányfinanszírozási szabályokat megszegve.

Jelenleg Kavanaugh-t többek között azzal vádolják hogy Mark Judge kollégájával közösen nőket céloztak meg házibulikban a nyolcvanas években azzal a céllal, hogy leitassák és bedrogozzák őket, majd a kiszolgáltatott nőket csoportosan megerőszakolják.

Hatalmas arculcsapás lehet a Trump-adminisztrációnak, ha Kavanaugh belebukik az őt ért vádakba, mivel ez csökkentené az esélyt arra, hogy a Republikánus Párt évtizedekre bebiztosítsa többségét az USA legfőbb bírói szervében, melynek tagjai életfogytiglan viselhetik tisztségüket.

A főbírójelöltet legelőször zaklatással vádoló Christine Blasey Ford csütörtökön tesz vallomást a Szenátus igazságügyi bizottsága előtt – a bizottságnak és a Szenátus plénumának is rá kell bólintania Kavanaugh kinevezésére ahhoz, hogy valóban ő tölthesse be a Legfelső Bíróság üresen maradt kilencedik székét. A média jelentős része brutális meghallgatásra számít, a republikánus szenátorok minden bizonnyal megpróbálják majd a lehető leghatékonyabban kétségbe vonni a kaliforniai pszichológusprofesszor hitelességét.

A harmadik vádló megjelenése után, hétfőn este Brett Kavanaugh interjút adott a Trump elnökhöz közel álló Fox News hírcsatornának. A felesége társaságában Kavanaugh arról beszélt, sosem követte el azokat a visszaéléseket, amelyekkel vádolják őt, sőt egészen a középiskola elvégzése utánig szűz volt. A bíró azt is elmondta, nem fogja visszavonni jelöltségét, és harcolni fog a vádak ellen.

Az interjúval párhuzamosan azonban a New York Times részleteket közölt Kavanaugh középiskolai évkönyvéből, amelynek lapjain a későbbi bíró és csapattársai a szomszédos katolikus leányiskola diákjai közt végzett hódításaikkal büszkélkednek – ez kétségtelenül aláássa a férfi középiskolai szűziességre vonatkozó mondatainak hitelességét.

Az elnök és a republikánus elit összezár Kavanaugh jelöltsége mögött, Trump egy hétfői rádióinterjúban „fantasztikus-fantasztikus férfi, fantasztikus tehetség és intellektus” jelzőkkel illette kiszemelt főbíróját.

Az nem világos, vajon az igazságügyi bizottság a másik két nőt is meghallgatja-e Ford után, ám az egyik rangidős republikánus szerint már pénteken szavazhatnak Kavanaugh jelöltségéről a bizottsági tagok. A jobboldali szenátorok megpróbálják minél inkább felgyorsítani a kinevezési eljárást, remélve, hogy a november 6-i félidős választásokig elül a Kavanaugh-botrány.

A főbírójelölt kinevezéséhez mindenesetre példátlan pártfegyelemre lesz szükségük a republikánusoknak, a Szenátusban ugyanis csak szűk 51-49-es többséggel rendelkeznek. Amennyiben két republikánus mégsem bólintana rá Kavanaugh kinevezésére, úgy Trumpnak új jelölt után kell néznie. A párt liberálisabb szárnyához tartozó Susan Collins maine-i és Lisa Murkowski alaszkai szenátorok az utolsó mandátumát töltő arizonai Jeff Flake, és a novemberben újraválasztás előtt álló nevadai Dean Heller is ütött meg kritikus hangokat Kavanaugh kapcsán – Hellerre plusz nyomást gyakorol, hogy egy olyan államban indul újra egy szenátusi székért, amely államot a 2016-os elnökválasztás idején nem Trump, hanem a demokrata Hillary Clinton nyert meg.

(The Guardian, The New York Times // fotó: Twitter / The White House)