Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetők nyomultak be az amerikai Legfelső Bíróság épületébe, hogy Trump jelöltje ellen tiltakozzanak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tüntetők törtek be az Amerikai Legfelső Bíróság épületébe hétfőn, helyi idő szerint késő délelőtt Washingtonban. Az akcióban résztvevő aktivisták az immáron többszörösen szexuális zaklatással Brett Kavanaugh főbírói kinevezése ellen tiltakoznak.

Az őrizetbe vételt kockáztató tüntetők az épületbe való benyomulást megelőzően a Legfelső Bíróság sajtótájékoztatóját hiúsították meg:

Az aktivisták között Yale-es diákok is feltűntek – az egyetem hallgatója volt Kavanaugh is, itt történt az egyik állítólagos zaklatás is, amellyel szóba hozták a bírót –, akik „A joghallgatók jobbat követelnek!” feliratú transzparensekkel fejezték ki tiltakozásukat:

Aktivisták tüntetnek Brett Kavanaugh ellen a Legfelső bíróság épülete előtt Washingtonban. Fotó: Twitter.com/johntweetswords

 

A bíróság épületében készült felvételek tanúsága szerint a tüntetők Susan M. Collins republikánus szenátor szobája előtt táboroztak le. Ő ugyanis az igazságügyi bizottság egyik olyan republikánus tagja, aki korábban fontolgatta, hogy Kavanaugh ellen szavaz majd, és a testület republikánus többsége ellenére gátja lehet a Trump-jelölt kinevezésének.

A tüntetők azt követően lepték ma el a Legfelső Bíróság épületét, hogy a Trump elnök által preferált, a Legfelső Bíróság megüresedett székébe jelölt konzervatív bíró újabb zaklatási váddal volt kénytelen szembenézni. A bírójelölt támogatásáról szóló szavazást még a múlt héten el kellett napolni, mert a Palo Alto-i Egyetem professzora, Christine Blasey Ford szexuális zaklatással vádolta meg, tegnap pedig egy volt egyetemi évfolyamtársa mesélt hasonló történetet Kavanaugh-ról.

Az 53 éves Deborah Ramirez arról beszélt a New Yorkernek, hogy Kavanaugh 1983-ban  – ekkor mindketten 18 évesek voltak – egy kollégiumi partin molesztálta őt: állítása szerint a férfi meztelenre vetkőzött, és a nő akarata ellenére arcához nyomta péniszét. Ramirez azt is elmondta, hogy mind ő maga, mind Kavanaugh ittas volt akkor, amikor az eset történt.

Kavanaugh közleményben reagált, amelyben kategorikusan tagadta a vádat.

„A 35 évvel ezelőtti állítólagos zaklatás egyáltalán nem történt meg. Azok, akik ismernek, illetve ismertek már akkoriban, tudják, hogy szó sem volt ilyesmiről. Ez ilyen egyszerű. Várakozással  tekintek a csütörtöki meghallgatás elé, hogy ott elmondhassam az igazságot, és megvédhessem a jó hírnevemet – amelyet egy élet munkájával építettem fel – a jelöltségem idejére tartogatott vádaskodással szemben” – írja Kavanaugh.

Trump bizalma természetesen az újabb vád ellenére is töretlen Kavanaugh iránt: a Fehér Ház úgy nyilatkozott, az elnök továbbra sem hátrál ki a bírójelölt mögül.

„Ez a 35 éves, minden bizonyítást nélkülöző vádaskodás a Demokraták kampányának a része, és csupán azt a célt szolgálja, hogy tönkretegyék egy jó ember reputációját. Az érintett állításait az összes lehetséges tanú cáfolta, és az általa elmondottak teljesen ellentétesek azzal, amilyennek Brett Kavanaugh személyiségét is viselkedését leírják azok, akik akkoriban ismerték” – szögezte le a Fehér Ház szóvivője, Kerri Kupec.

Dianee Feinstein demokrata párti szenátor Ramirez történetének hallatára arra szólított fel, hogy napolják el a Kavanaugh jelölésével kapcsolatos mindennemű tevékenységet, és sürgette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) indítson nyomozást az ügyben.

Christine Blasey Ford vallomásával párhuzamosan már eddig is szóba hozták Kavanaugh-t egy másik szexuális zaklatási üggyel, erről azonban az volt az állítás, hogy nem ő követett el ilyen visszaélést, de tudomása lehetett és szemet hunyhatott egykori mentora hasonló tettei fölött.

Donald Trump amerikai elnök júliusban jelölte  Brett Kavanaugh-t, a washingtoni fellebbviteli bíróság bíráját az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságba.

Kavanaugh főbírói kinevezése óriási jelentőségű az amerikai politika szinte minden szereplője számára. Miután a republikánusok szinte egy évig akadályozták, hogy Barack Obama jelöltje, Merrick Garland elfoglalhassa a 2016 februárjában elhunyt Antonin Scalia helyét a Legfelső Bíróságban, Donald Trump egyből hivatalba lépése után kinevezhetett egy bírát a testületbe, Neil Gorsuch személyében. Két év lefogása alatt Kavanaugh lehet a második Trump-kinevezett, és ezzel évtizedekre konzervatív többségűvé válhat az USA legfontosabb igazságszolgáltatási szerve.

Az igazságügyi bizottság tehát csütörtökön fogja meghallgatni Kavanaugh-t a vádak kapcsán, ekkor jelen lesz a korábban nyilvánosságra hozott ügy érintettje, Christine Blasey Ford is. A „billegő” Collins szenátor pedig várhatóan ezt követően, pénteken jelenti majd be, hogy hogyan fog majd szavazni.

(abcnews, act.tv Facebook)