Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bűnösnek vallotta magát Trump volt ügyvédje: az elnök házasságtöréseit tussolta el

Ez a cikk több mint 5 éves.

Két rossz hírt is kapott Donald Trump amerikai elnök a tegnapi nap folyamán: az esküdtszék bűnösnek találta egykori kampányfőnökét, Paul Manafortot; személyes ügyvédje, Michael Cohen pedig vádalkut kötött az ellene nyomozó ügyészséggel, és bűnösnek vallotta magát adócsalásban, banki csalásban és a kampányfinanszírozási szabályok megsértésében.

Trump szempontjából az utóbbi beismerése jelenti a legnagyobb problémát. Cohen ugyanis elismerte, hogy Trump utasítására lefizette Stormy Daniels pornószínésznőt és Karen McDougal Playboy-modellt, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány idején azok ne beszéljenek Trumppal folytatott állítólagos szexuális kapcsolataikról.

Cohen elismerte, hamis számlákat állított ki az akkor elnökjelölt Trumpnak, hogy titokban tartsák a két nőnek fizetett kenőpénzeket.

Jogi szakértők szerint ezzel nemcsak Cohen, de Trump is megsérthette a kampányfinanszírozási szabályokat. Lanny Davis, Cohen ügyvédje azt írt a Twitteren, hogy Trump maga utasította Cohent a bűncselekmény elkövetésére, szóval ugyanúgy bűnös, mint Cohen.

A hallgatási pénz kifizetése azért számít tiltott kampányfinanszírozásnak, mert abból a célból történt, hogy befolyásolja a választást, továbbá meghaladta azt az összeget, amelyet egy magánszemély egy kampánynak „adományozhat”.

Az egykori személyes ügyvéd emellett beismert összesen 1,3 millió dollárra rugó adócsalásokat, és nagyobb értékű banki csalásokat is.

A vádalkunak ugyanakkor nem képezi részét, hogy Cohennek tanúskodnia kellene Trump ellen az oroszokkal történt összejátszás ügyében.

Igaz, kedd este a férfi ügyvédje a CNN-nek azt nyilatkozta, védence rendelkezik információkkal, amelyek relevánsak lehetnek az orosz nyomozás szempontjából.

Az amerikai elnök számára kétségtelenül ez utóbbi a fajsúlyos ügy, bár a házasságon kívüli viszonyai miatti kampánycsalás is okozhat még problémákat: Trump az utolsó pillanatig tagadta, hogy tudomása lett volna a Danielsnek és McDougalnek fizetett összegekről, vagy hogy viszonya lett volna a két nővel.

Az orosz összejátszás ügyében is történt fejlemény kedden. Az esküdtek nyolcrendbeli csalás bűntettében bűnösnek találták Trump egykori kampányfőnökét, Paul Manafortot. A bűncselekmények Manafort esetében is banki, illetve adócsalásokból tevődnek össze, emellett a 69 éves tanácsadó külföldi bankszámla birtoklásáról is elmulasztotta tájékoztatni a hatóságokat.

A bűncselekmények nagy része azelőttről származik, hogy Manafort elkezdett volna a Trump-kampány élén dolgozni, az ítélet mégis nagy győzelem ez Robert Mueller rendkívüli ügyész számára, akit az orosz szál felgöngyölítésével bízott meg az igazságügyi tárca. Mueller nyomozása során ez lett a negyedik büntető ítélet. Manafort évtizedekre börtönbe kerülhet, ráadásul szeptemberben újra a vádlottak padjára kell ülnie, a vádak között szerepel majd a bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosás, hamis tanúzás és külföldi ügynökként való regisztrálás elmulasztása.

A rendkívüli ügyész módszeresen halad a 2016-os Trump-kampány és az orosz titkosszolgálatok közötti összejátszás feltárásával: az eddigi lépései alapján arra lehet következtetni, hogy előbb a kampánystáb befolyásos tagjainak orosz kapcsolatait leplezi le (Manafort esetében oroszbarát ukrán vonalon érkezett a rengeteg pénz, amelyeket a tanácsadó luxusöltözetekre költött / segítségükkel mosott tisztára), és egyúttal a leleplezetteket arra ösztönzi, valljanak főnökük ellen.

A nyomozás során az is kiderült, hogy 2016-ban Trump fia, Don Jr. is részt vett egy orosz ügynökkel folytatott találkozón, ugyanabban az épületben, ahol akkor az idősebb Trump irodája is elhelyezkedett. Az elnök tagadja, hogy tudomása lett volna a találkozóról. Mindenesetre, Steve Bannon, a médiacelebből politikussá vedlett Trump egykori tanácsadója egy nemrégiben megjelent könyv tanúsága szerint azt mondta: ha Mueller eljut az ifjabb Trumpig, feltöri, mint egy tojást.