Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kavanaugh-t bevédte az FBI

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elkészült az FBI anyaga Brett Kavanaugh szexuális erőszak-ügyével kapcsolatban. A jelentést különbözőképpen értelmezik a demokrata és republikánus szenátorok. Míg a republikánusok szerint a szexuális erőszakkal vádolt, konzervatív főbírójelölt ártatlanságát bizonyítják az iratok, a demokraták hiányolják a kiterjedtebb vizsgálatokat és nyomozást.

A nyomozati anyag szerint nem történt szexuális erőszak, azonban Dianne Feinstein demokrata szenátor szerint az anyag hiányos, és azt gyanítja, hogy a Fehér Ház nyomást gyakorolt az FBI-ra.

A demokraták szerint az FBI elmulasztotta felvenni a kapcsolatot több fontos tanúval, mikor Kavanaugh hátterét vizsgálták, az őt erőszakkal megvádoló Christine Blasey Ford tanúvallomása alapján.

Az igazság felfedését nagyban nehezíti, hogy az FBI anyagát egy zárt szobában tekintheti meg a 100 szenátor,

nincs joguk lefotózni, lemásolni vagy bármely más formában nyilvánosságra hozni, így a publikum csupán az ő interpretációikra támaszkodhat.

A vizsgálatot azután rendelte el Trump elnök, hogy Jeff Flake republikánus szenátor kijelentette, nem fogja támogatni a jelöltet, míg nem végeznek vizsgálatot a Kavanaugh-t ért vádak kapcsán. Trump egy hetet adott a nyomozóirodának a vádak kivizsgálására.

Hatalmas jelentősége van annak, megválasztják-e a főbírójelöltet, hisz ezen múlik, hogy a republikánusok többséget szereznek-e a legfelsőbb bíróságban az elkövetkezendő évtizedekre – és egy hajszálon múlik, hogy sikerülni fog-e. A szenátusban a republikánusok 51-49 arányban többségben vannak, a jelölt megszavazásához elegendő egyszerű többség. Mindkét pártban vannak billegő szenátorok, az ő támogatásukat kell megszereznie a konzervatív jelöltnek.

Trump a minap olajat öntött a tűzre, mikor egy gyűlésen Fordon gúnyolódott, ezt három republikánus szenátor is nyíltan elítélte, ezzel csökkent az esélye Trump jelöltje megválasztásának.

Eközben a Kapitóliumban is egyre inkább elmérgesedik a helyzet, egyes szenátorok már rendőri védelemmel mozognak a tüntetők miatt, akik Kavanaugh megválasztása ellen tiltakoznak – mindeközben csütörtökön egy több mint ezer jogászprofesszor által aláírt levelet juttatnak el a szenátorokhoz, melyben szintén a jelölt megválasztása ellen tiltakoznak, mivel a professzorok véleménye szerint

„a szeptember 27-i meghallgatáson Brett Kavanaugh bíró hiányát mutatta a jogászi temperamentumnak, ami alkalmatlanná teszi őt bármilyen bírósági munkára, különösen arra, hogy ennek az országnak a legmagasabb bíróságába válasszák.”

via Guardian