Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Igent mondott a Szenátus Kavanaugh jelöltségére, holnap lesz a végső szavazás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Egyesült Államok Szenátusa pénteken tartotta az első, vitazáró szavazást Brett Kavanaugh bíró legfelső bírósági jelöléséről.

A testület 51-49 arányban áldását adta arra, hogy a Trump embereként számon tartott bíró főbírói jelöltségét zárószavazásra bocsássák.

A pénteki szavazás lényegében a bírójelölt körüli meghallgatási procedúrát zárta le, a végső döntés szombaton fog megszületni. Ekkor a Szenátus tagjai újra szavazni fognak az elmúlt hetekben több zaklatási botrányban is érintetté váló, a múlt héten zajló bizottsági meghallgatás alatt feszült pillanatokat is átélő Kavanaugh sorsáról, ez a voksolás már közjogi erőre is emeli a szenátorok döntését. Azaz a szenátorok ma arról döntöttek, hogy  bírójelölt nominációja érdemes-e a végső szavazására, a személyét illetően a holnapi szavazás lesz a mérvadó.

Korábban többször írtunk arról, hogy hatalmas jelentősége van a főbírói jelölés procedúrájának, hiszen ezen múlik, hogy a republikánusok többséget szereznek-e a legfelső bíróságban az elkövetkezendő évtizedekre. Sikerük egy hajszálon múlhat: a szenátusban a republikánusok 51-49 arányban többségben vannak, a jelölt megszavazásához pedig elegendő egyszerű többség. Mindkét pártban vannak billegő szenátorok, az ő támogatásukat kell megszereznie a konzervatív jelöltnek.

Bár a mai szavazás végeredményében tükröződő 51-49-es arány megfelel a Szenátuson belüli, párthovatartozás szerinti aránynak, az elvileg egy követ fújó szenátorok valójában nem teljesen szavaztak ugyanabba az irányba.

A testület két köztudottan „billegő” republikánus tagja – akinek emiatt a sajtó az elmúlt hetekben minden lépését nagyítóval figyelte –, az arizonai Jeff Flake és az a maine-i Susan Collins Kavanaugh jelöltsége mellett szavazott, ellenben alaszkai párttársuk, Lisa Murkowski a bíró ellen voksolt. Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata szenátor ugyanakkor szembement pártjával, és a jóváhagyás mellett szavazott.

A szenátusi szavazás körül feszültséget fokozta az a Kavanaugh-t érintő zaklatási ügyekről a minap nyilvánosságra került FBI-anyag, amelyet különbözőképpen értelmeztek a demokrata és republikánus szenátorok. Míg a republikánusok szerint a szexuális erőszakkal vádolt, konzervatív főbírójelölt ártatlanságát bizonyítják az iratok, a demokraták a kiterjedtebb vizsgálatokat és nyomozást hiányolták.

Donald Trump elnök – aki Kavanaugh legfelső bírói székbe ültetésének legnagyobb nyertese lehet – a Twitteren már üdvözölte is a Szenátus mai döntését, megjegyezve, hogy „nagyon büszke” a döntéshozó testületre:

 

Szintén pénteki fejlemény, hogy több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe, akik a színész-komikus Amy Schumer vezetésével délelőtt egy utolsó, kétségbeesett demonstráció alkalmával benyomultak a Capitolium épületébe, hogy Kavanaugh jelöltsége ellen tiltakozzanak.

A szombati szavazást komplikáltabbá teheti, hogy szombaton a montanai republikánus szenátor, Steve Daines várhatóan hiányozni fog a voksolásról, ugyanis a lánya esküvőjén vesz majd részt, ugyanakkor kifejezett szándéka, hogy időben visszaérjen a szavazásra.

(TheGuardian)