Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadették törvényt hoznának a luxusrepülőzés ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs immár független képviselők csütörtökön törvényjavaslatot nyújtottak be az országgyűlés elnökének „Egyes törvényeknek a közhatalmat gyakorló és a közpénzek felett rendelkező személyeknek nyújtott nagy értékű ingyenes juttatások korlátozásához szükséges módosításáról” címmel.

A javaslat szerint a köztulajdonú társaságok vezető tisztviselőinek és családtagjaiknak fizetésvesztés terhe mellett részletes, nyilvánosan hozzáférhető vagyonnyilatkozatot kellene tenniük.

A képviselők a tervezetben javasolják továbbá, hogy társaik kötelesek legyenek beleírni vagyonnyilatkozatukba valamennyi ajándékot és juttatást, melyet kapnak, amennyiben annak értéke meghaladja a legalacsonyabb öregségi nyugdíj felét – ez jelenleg 28.500 forint, így minden 14.250 forintnál drágább ajándékot fel kellene tüntetniük a képviselőknek – a legalacsonyabb öregségi nyugdíjnál értékesebb ajándékokat pedig nem fogadhatnának el.

Továbbá amennyiben a törvény alanyai ugyanattól az adományozótól egy évben többször kapnak ajándékot, annak értéke nem haladhatja meg a legalacsonyabb öregségi nyugdíj kétszeresét.

A tervezet talán legfontosabb része azonban, mely szerint

az ajándékozástól számított öt éven belül nem indulhat a megajándékozott pozíciójához köthető közbeszerzésen olyan cég, melynek tulajdonosa, vagy annak családja köztulajdonú cégek tisztviselőinek, országgyűlési képviselőknek, vagy azok családjának a legalacsonyabb öregségi nyugdíj összegét meghaladó értékű ajándékot adott.

Magyarán Orbán, a MÁV-vezér Homolya Róbert és parlamenti képviselők nem luxusrepülőzhetnének yachtos bulikra vagy rettentő fontos Vidi-meccsekre Garancsi pénzén és Semjént nem lehetne meghívni helikopteres vadászatokra, hisz ezen ajándékok értéke nagyságrendekkel – a repülő mai parkolása például több, mint százszorosan – haladja meg azt az összeget, amiből havonta meg kéne élniük az ország legszegényebb öregségi nyugdíjasainak.

Bár míg a legalacsonyabb nyugdíjat kapók a hónap egyik felében ehetik a cukros kenyeret, a másikban meg a fényt, valószínűleg egyhavi nyugdíjnál jóval drágább vacsorákra is meghívják jelenleg a közbeszerzésekkel kapcsolatos döntésekre hatással lévő döntéshozókat az azokra pályázó vállalkozók. A törvény szerint ezek, valamint bármely más ajándék értéke 28.500 forint alatt kellene hogy maradjon, ha az adott vállalkozó részt kíván venni közbeszerzésen a következő öt évben – amennyiben nem emelik meg radikálisan a legalacsonyabb nyugdíj összegét.

Persze abban az igen valószínűtlen esetben, ha a törvényt elfogadják, az nem jelenti azt, hogy Semjén, Orbán meg a többiek ne mondhatnák azt bármilyen nagyösszegű ajándékra, hogy az márpedig nem korrupció, hiszen magánszemélyként kapták.

A másik lehetőség, hogy a nyugdíjasok Bentley-vel fognak leugrani parizerért az ábécébe.