Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mészáros Lőrinc által használt jachton találkozott a fél NER-elit

Ez a cikk több mint 5 éves.

Július elején jelent meg a Mércén az a kép, amelyen a volt felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc az olaszországi Porto di Ischia-i kikötőben egy méretes luxusjacht fedélzetén tartózkodik.

A NER-elit utazásait radarozó Átlátszó fantáziáját beindította a felvétel, és heteken át követte a képen szereplő, Lady Mrd nevű, Benetti Crystal 140 típusú hajó mozgását, amely – mint kiderült – sokszor keresztezték egy Bombardier Global 6000 típusú, Ausztriában bejegyzett, OE-LEM lajstromszámú luxus magánrepülőgép útjait. Kutatásuk során az utasok között felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc köre, és a NER több más szereplője is.

Mészáros Lőrinc a Lady Mrd-n július 3-án. Fotó: Mérce

A lap által megvizsgált hivatalos hajózási és repülési nyilvántartásokból származó adatok szerint a magánrepülő többször ment Budapestről éppen oda, ahol a luxusjacht is tartózkodott éppen akkor.

Ezek a kapcsolódási pontok általában kedvelt nyaralóhelyeken, Olaszországban és Horvátországban voltak. Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és az OE-LEM is.

Az Átlátszónak augusztus 17-én sikerült drónvideót készítenie a Lady Mrd-ről Opatija közelében, itt prominens vendégsereget sikerült lencsevégre kapniuk. A jachton tartózkodott többek között:

  • Homolya Róbert MÁV-elnök, aki 2010 és 2012 között az európai uniós támogatások elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökhelyettese volt, majd 2012-től különböző pozíciókban dolgozott a Miniszterelnökségen. Először miniszteri, majd miniszterelnöki biztos, később kormánymegbízott lett. 2017-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára lett, majd 2018. augusztus elején a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) vezérigazgatójává nevezték ki. A 24.hu értesülései szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF 2010 óta vizsgálódik ellene.
  • Szíjj László üzletember, aki több vállalkozásban is üzlettársa Mészáros Lőrincnek. A tiszakécskei Szíjj legnagyobb cége, a Duna Aszfalt Kft. évek óta sorra nyeri a több milliárd forint értékű közbeszerzéseket.
  • Kovács Ernő kormánymegbízott. Kovács 16 évig, 1998-tól 2014-ig volt Tiszakécske polgármestere, majd 2014 júliusában Orbán Viktor miniszterelnök Bács-Kiskun megyei kormánymegbízottá nevezte ki, és 2018. július elején újabb 4 évvel hosszabbította meg a kinevezését.

Az Átlátszó ezt követően végigkövette a jacht és a magánrepülőgép bő egy hónapját: ez idő alatt a hajó végiglátogatta Opatija, Mali Losinj és Cres kikötőit, de fix pontnak számított Rijeka, ahová mindig visszatért. A luxusreplülő leggyakoribb állomása szintén Rijeka volt, ráadásul a repülőtérről több alkalommal is egy fekete kisbusz szállított utasokat a a kikötőben állomáshozó jachthoz.

Az egyik ilyen alkalommal a kikötői kamera megörökítette, hogy a kisbuszból egy, az Átlátszó szerint alkata és mozgása alapján Mészáros Lőrincre nagyon hasonlító férfi, és kísérete szállt ki.

A hajó tulajdonosa egyébként a máltai hajónyilvántartás szerint az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, aminek tulajdonosa a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként.

Ami a repülőgépet illeti, augusztus közepén a K-Monitor blogja is észrevette a bolgár lapokban, és légiirányítási adatok alapján ők is rájöttek arra, hogy az OE-LEM vitte ki Bulgáriába, a Vidi Európa Liga-mérkőzésére a  a magyar miniszterelnököt. A magánrepülő az elmúlt hónapokban Horvátországon kívül járt Lisszabonban, Krétán, Máltán, Milánóban, Münchenben, Prágában, Szicíliában, és Portugália legdélebbi városában, Faroban is. Az Átlátszó a vizsgált időszakban lefotózta, ahogyan a Budapesten leszáll a gépről Mészáros Lőrinc egyik lánya, Mészáros Beatrix, valamint Végh Gábor, a ZTE FC többségi tulajdonosa.

(Átlátszó)