Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen mentőhajó menti a menekülteket Líbia partjainál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szombat este nem sokkal hét óra után Marseilles-ből újra kifutott a nyílt tengerre az egyik leghíresebb, bajbajutott menekültek mentésével foglalkozó civil mentőhajó, az Aquarius.

A hajó jelenleg Líbia partjai felé tart, és mentési műveleteit egyedüliként fogja végezni előreláthatóan a Földközi-tenger középső medencéjében, ahol rajta kívül semmilyen más civil mentőhajó nem lesz jelen.

Forrás: SOS Mediterranée/Facebook

Frédéric Penard, az Aquariust az Orvosok Határok Nélkül (MSF) mellett üzemeltető SOS Mediternée szervezet operatív vezetője arról nyilatkozott a francia Le Monde-nak, hogy az európai államok döntésképtelensége súlyosan nehezíti a mentési műveletek kivitelezését:

„Szorongás van bennünk az új küldetéssel kapcsolatban. A helyzet lehetetlen, Európa még mindig nem talált eszközöket arra, hogy a tengeri mentési konvenciók mentén, szervezetten lépjen fel, és biztosítsa, hogy a [kimentett] emberek biztonságos kikötőkben partra léphessenek.”

Arra a kérdésre, hogy mit szól a szervezet ahhoz az osztrák felvetéshez, hogy esetleg a nyílt tengeren elkezdhetnék „szortírozni” a bajbajutottakat, az SOS Mediterranée munkatársa határozottan reagált:

„Ezeknek az embereknek fogalmuk sincsen a tengerészeti törvényekről. Pedig azok egyértelműek és precízek a kérdésben, és az Európai Unió összes tagállama ratifikálta őket. Egy vízi jármű kapitányának kötelező segítenie minden egyes segítségre szoruló emberen, minden tovább megfontolás nélkül. A hajóparancsnokának a fejében nem lehet valaki ilyen esetben ‘migráns’ vagy ‘nem migráns’, ‘legális’ vagy ‘illegális’ menedékkérő. Egyszerűen csak megmentésre szoruló emberek. A mentőhajók munkájának átpolitizálása elfogadhatatlan, mivel lassítja a mentési kötelességeink végrehajtásának folyamatát.

Az Aquarius mentőhajó 2016 februárja óta több, mint 29 ezer emberen segített a földközi-tengeri életmentő missziói során. A hajó munkáját gyakran nehezíti az európai államok keményvonalas bevándorló-politikája. A nyár során több alkalommal előfordult, hogy napokig, vagy akár hetekig is a fedélzeten kellett rostokolnia a megmentett embereknek, mert Olaszország, illetve Málta nem engedte kikötni a hajót.

A leghíresebb eset eddig júniusban történt, akkor az Aquarius nyolc napig nem tudott kikötni, mivel se az olasz, se a máltai hatóságok nem engedték kikötőikbe. Akkor végül a spanyol kormány lépése vetett véget a huzavonának, és végre kiköthettek Valenciában, 629 kimentett bevándorlóval a fedélzeten.

Forrás: Le Monde