Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemzetközi Vöröskereszt: Európa elárulta saját értékeit a menekülthajó ügyével

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kemény kritikákkal illették nemzetközi segélyszervezetek Európa menekültpolitikáját miután az Aquarius-konvoj 629 bevándorlóval vasárnap reggel kikötött Spanyolországban. A mentőhajó és a társaságába szegődő olasz hadihajók nyolcnapos kálvária után értek révbe Valencia partjainál, miután múlt hétvégén az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini utasítására az olasz hatóságok nem engedték partra az Aquariust, és ezután  Máltán sem hagyták kikötni.

Elhadj As Sy, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold (IFRC) szenegáli főtitkára a kikötést követően kommentálta az Aquarius-ügyet. A világ legnagyobb humanitárius hálózatának vezetője az európai értékek elárulásával vádolta meg azokat az országokat, amelyek megtagadták az Aquarius mentőhajótól a kikötési engedélyt. Az IFRC első embere bár dicsérte az újonnan felálló baloldali spanyol  kormányzat és Spanyolország reakcióját, szerinte Európa cserbenhagyta saját magát.

„Vannak olyan civilizációs és kulturális értékek, amelyek miatt a világ felnéz Európára, és amelyeket megtestesít ez a kontinens. Most azonban, amikor érvényt kellene szerezni ezeknek az értékeknek, mégis képtelenek rászoruló embereket befogadni, egyértelműen elárulták ezeket az értékeket.”

Az IFRC az elmúlt napok politikai viharai ellenére is azt várták Európa országaitól, hogy Spanyolország példáját követve vállaljanak szolidaritást a tengeren hánykolódó menekültekkel. Arra kérdésre, vajon az olasz kormány lépése veszélyes precedenst teremt-e Európa számára, a Vöröskereszt vezetője így felelt:

„Remélem, hogy nem. A történtek dacára nem szabad elfelejtenünk, hogy Olaszország az évek során menekültek tízezreit fogadta már be.”

Hasonló álláspontra helyezkedett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is, amely egy másik nemzetközi segélyszervezettel, az SOS Meditrrenée-vel együttműködésben 2016 óta működteti a Földközi-tenegeren a rászorulók segítségre siető Aquariust. Az MSF vészhelyzeti részlegének vezetője, Karline Kleijer szerint az Aquarius esete sűrítve mutatja be a korántsem egységes európai menekültpolitika kudarcát: „Itt lenne az ideje, hogy a politikusok az emberi életek védelmét részesítség előnyben a saját politikai érdekeikkel szemben. Kiveszett az emberség az európai menekültpolitikából, elvesztettük a lelkünket” – mondta Kleijer. Ráadásul – tette hozzá – az Aquarus veszteglése megakadályozta a hajót és legénységét abban, hogy napi feladatait végezze, ami akár más, a tebgeren Európa felé tartó menekültek életbe is kerülhetett.

Az Aquarius érkezés Valeniciába. Kép: UNHCR Facebook

Az Aquarius-konvoj vasárnap reggel érkezett meg Spanyolország partjaihoz.Valenciában a hatóságok sátrakat állítottak föl, és mentőautókat küldtek a kikötőhöz a menekültekfogadására. A helyi civilek szolidaritásuk jeleként kifeszítettek egy többnyelvű köszöntő transzparenst a kikötőben, és sokan felajánlották segítségüket. Az AFP hírügynökség szerint 2320 ember várta a hajókat a kikötőben, köztük mintegy ezer önkéntes és 470 tolmács. Az eseményre több mint 600 újságírót akkreditáltak.

Az érkezőket egészségügyi szempontból azonnal megvizsgálták, és ellátást kaptak. Miután Franciaország vállalta, hogy a 630 ember egy részét átveszi, Spanyolország szombaton közölte, hogy megvizsgálásuk után egy részüket átszállítják Franciaországba.

(Forrás: The Guardian)