Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két mentőhajót küld, de nem fogadja be Olaszország a tengeren rekedt menekülteket

Ez a cikk több mint 5 éves.

Napok óta vesztegel a nemzetközi vizeken az Aquarius hajó, fedélzetén 629 menekülttel, köztük több kisgyerekkel, várandós nővel és több mint száz olyan kiskorúval, akik kísérő nélkül indultak útnak.

A civil mentőhajó sorsa sokáig bizonytalan volt, ugyanis sem Olaszország, sem Málta nem volt hajlandó engedélyt adni a kikötésre, végül Spanyolország jelezte, hogy náluk partra szállhatnak a menekültek, akik napok óta élelmiszer- és vízhiánnyal küzdenek a hajó fedélzetén.

A menekülteket az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet mentette ki még szombaton a vízből Líbia partjainál. Olaszországba tartottak, ám Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy az Aquarius kikössön az olasz partokon, és azt javasolta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára menjenek. Málta azonban szintén elutasította a hajón utazók befogadását, azzal az indokkal, hogy a szombati mentőakciót az olasz hatóságok koordinálták.

Az Euronews feljutott az Aquarius fedélzetére, riportjuk itt olvasható.

Végül Spanyolország és Korzika is jelezte, hogy náluk kiköthet a hajó, a végső döntés szerint Valenciában partra is szállhatnak.

Mivel azonban a spanyol partoktól a hajó meglehetősen messze tartózkodik, végül Olaszország két hajót is küld, amelyek segítségével egyrészt élelmiszert juttatnak a bajba jutottaknak, másrészt segítenek átvinni őket Valenciába.

Ez egyébként további négy napnyi hajóutat jelent.

Az Orvosok Határok Nélkül bírálta a döntést, mondván, az immár végtelenül elcsigázott és kimerült emberek számára ez a plusz négy napnyi hajóút további megterhelést jelent, és egyszerűbb lett volna a legközelebb eső kikötőben partra szállni, és szárazföldön eljuttatni őket Spanyolországba, ám erre sem kaptak engedélyt.

Tegnap este Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon beszélt Matteo Salvinivel, és a magyar kormány nevében üdvözölte, hogy az olasz kormány elkötelezett az európai emberek biztonsága mellett.

„Az olasz kormány legutóbbi döntéseivel egyértelműen bebizonyította, hogy Európa határait – köztük a tengeri határt – igenis meg lehet védeni, az embercsempészetnek pedig gátat lehet szabni” – mondta Szijjártó, utalva ezzel az Aquarius elutasítására.

Magyarán Szijjártó megdicsérte az olaszokat, amiért nem hagytak partra szállni többszáz menekültet, köztük gyerekeket és várandós nőket sem, akik napok óta étel és víz nélkül, összezsúfolódva szenvedtek a hánykolódó tengeren.

(Euronews/MTI)