Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztek a szabolcsi almatermelők!

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szerdán közölte az MTI-vel, hogy újabb két feldolgozóval sikerült megállapodniuk az augusztus közepe óta tiltakozó almatermelőknek: a jelenlegi állás szerint az Austria Juice Kft., a Rauch Hungária Kft. és a Döhler Kft. is 20 forintos felvásárlási árban állapodott meg a gazdákkal.

Bár ez alacsonyabb a termelők által eredetileg követelt 23-25 forintos árnál, ugyanakkor megüti a termelők által korábban elvárt minimális árat, és lényegesen magasabb az üzemek által első körben kínált megdöbbentő 13 forintos árnál.

Hétfőn a MAGOSZ szerint sokezres tömeg gyűlt össze Vásárosnaményben, a tüntetők 19 megyéből utaztak oda, hogy „a gazdakörök hívószavára a nemzet gazdatársadalma egyhangúan utasítsa el a multik kirívó árpolitikáját.”

A vajai Döhler Kft. ennek hatására már kedden bejelentette, hogy kilogrammonként 20 forintos áron vásárolná fel a léalmát, de mivel a többi üzem továbbra sem engedett, a termelők ezután is folytatták demonstrációjukat. Szerdán aztán az Austria Juice és a Rauch Kft. is bejelentették, hogy csütörtök reggeltől az ipari almát kilogrammonként húsz forintért veszi át, míg a rezisztens fajtákat huszonkét forintért vásárolja fel a szerződéssel rendelkező termelőktől.

A vásárosnaményi Gazdakör Facebook oldalán köszönte meg a tüntetőknek kitartásukat:

„Ezúton is szeretnénk, megköszönni mindenkinek a részvételt, a szolidaritást és a támogatást! Kiemelt köszönet jár azon barátainknak, akik a feldolgozó üzemek előtt, az időt és fáradtságot nem sajnálva demonstráltak. Kiálltak egymásért, magukért és azon gazdákért is, akik megnehezítették számukra az eredmény elérését. Legyen ez tanulság mindannyiunknak és ne felejtsük el, hogy a munka neheze még ezután jön. Egységet kell alkotnunk és meg lesz az eredmény!”

A sikeres demonstráció ellenére az Eszat Első Szatmári Almafeldolgozó Kft. továbbra sem hajlandó a többi üzemhez csatlakozni az áremelésben. A MAGOSZ közleménye szerint, ha a cég nem változtat az álláspontján csütörtök reggelig, akkor a gazdák folytatják demonstrációjukat mátészalkai üzeme előtt.

A szabolcsi almatermelők tiltakozásáról itt, itt, itt, itt és itt írtunk korábban.