Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár le is rohadhatnak a szabolcsi almák

Ez a cikk több mint 5 éves.

A múlt pénteken hivatalossá vált ipari alma felvásárlási ára miatt tüntettek  a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson, az Austria Juice Kft. ellen. A termelőket rendkívül méltatlan helyzetbe hozza a léalma kilónkénti 13 forintos feldolgozói ajánlata, hiszen ez az ár még az önköltséget sem fedezi. Előreláthatólag minimum 20 forintos feldolgozói árral számoltak, de a termelési költségek fedezéséhez még ez is kevés, hiszen ahhoz 25-30 forint közötti ár az indokolt.

A hazai piacra kiemelten fontos hatást gyakorolnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyamatok, hiszen a hazai almatermésének több mint kétharmadát adják az ipari és az étkezési almából is. Ezért is kell kiemelt figyelemmel követni az itt kialakult helyzetet.

Magyarország átlagtermése évente 550-600 ezer tonna, míg idén 700-750 ezer tonna körüli termés várható.

„A 13 Ft/kg-os léalma ár ennek ellenére érthetetlenül alacsony, ugyanakkor elfogadhatatlan. Ez az összeg nagyságrendileg a betakarítás, a rakodás és a léüzembe történő beszállítás közvetlen költségeit fedezi. Minden egyéb művelési költség tiszta veszteségként jelentkezik a termelőnél. Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, így a termelő számára más racionális megoldás nem marad, mint a fákon hagyni a termést”

– számol be erről az almapiac helyzetértékelésével foglalkozó FruitVeB és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közleménye.

Majd hozzátették:

A gazdák elégedetlenségét megértjük, és felháborodásukban osztozunk, mert ez az ár már-már a termelő méltóságát megalázóan alacsony. Rövid távon nem látunk más megoldást, mint a betakarítás és beszállítás szüneteltetésével közösen tiltakozni az alacsony árak ellen. Bizonyos, hogy az ilyen helyzetekben csak összefogással érhetünk el sikert.

Az ipari alma árát az almasűrítmény világpiaci ára határozza meg, amely pedig elsősorban a kínai almatermés mennyiségétől és a kínai alma sűrítmény export volumenétől függ, idén viszont az áprilisi fagyok és az aszály miatt a kínai termés nagy része kiesik. A tavalyi európai terméskiesés miatt pedig nincsenek jelentős almasűrítmény-készletek, ezért vártak a gazdák jóval kedvezőbb indulóárakat.

A kínai almatermelés befolyását jól mutatja, hogy egy évben körülbelül 80 millió tonna termés felét a kínai piac adja (Az Egyesül Államokban ez 5-6 millió tonna, Lengyelországban 4-4,5 millió tonna).

A gazdaköri érdekképviselet szerint az egész mögött akár kartellezés is állhat, az üzemek összhangja miatt. A keddi tárgyalás eredménytelenül zárult de a tárgyalás mellett készek más, határozottabb érdekérvényesítési eszközök alkalmazására is. Amennyiben megegyezés nem születik, az eddigi anarcsi demonstráció mellett napokon belül megkezdődik a termelők tiltakozása az Austria Juice Kft. vásárosnaményi telephelye mellett is.

Reményt adhat számukra a lengyel termelők sikeres demonstrációja, Magyarországhoz hasonlóan ott is alacsony termelői árat szabtak, de a demonstráció után kilónkénti 0,35 zlotys, azaz árfolyamtól függően körülbelül 25 forintos iparalma árat ígértek a gazdáknak.

(Világgazdaság)