Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szabolcsi almatermelők nem akarják azért felélni a tartalékaikat, hogy  a feldolgozók extra profithoz jussanak

Ez a cikk több mint 5 éves.

Augusztus 13-a óta tiltakoznak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelő gazdák, miután kiderült, hogy az osztrák Austria Juice Kft. feldolgozó csak 13 forintos kilónkénti áron vásárolná fel az ipari almát. A gazdák szerint ez az ár még az önköltség fedezésére sem elegendő, nemhogy az előző évben a rossz termés miatt elszenvedett veszteségeik kipótlására. A termelők ezért minimum 25 forintos árat követelnek a feldolgozótól. Keddi akciójukat az Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Döhler Vaja Kft. (szintén feldolgozó cég) is támogatta.

Vásárosnamény, 2018. augusztus 21.
A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstráló almatermelõ gazdák mezõgazdasági jármûvei a 41-es fõúton, az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme közelében Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kedd reggeli tiltakozás egy részét az ATV élőben közvetítette, a felvételről látszik, hogy az Austria Juice vásárosnaményi  üzeme körül traktorok lassították a forgalmat és körülbelül 50 ember állta el az üzem bejáratát. Az MTI tudósítása szerint azonban több mint 300 gazda jelent meg, ugyanebben az időpontban pedig Anarcson is újra tüntettek, ott körülbelül 200-an jelentek meg.

A vásárosnaményi tüntetésen Jakab István, a MAGOSZ elnöke beszédében kartellgyanút emlegetett:

„Jó, hogy ennyien itt vagyunk, bár jobb lett volna más körülmények közt találkozni a megyei gazdatársadalommal. A MAGOSZ már egy hónapja elkezdte az egyeztetést a feldolgozókkal, már akkor is több dolog gyanús volt, látszott, hogy a feldolgozók összezárnak. Számomra ez a kartellgyanú lehetőségét is felveti, de ez csak gyanú.

Biztosan tudom, hogy az ausztriai és a német cégek 8-12 eurócentért veszik át az ipari almát. Úgy tűnik, a mi gazdáinkkal akarják megfizettetni az ottani alma felárát.”

A Szabolcs Online tudósítása szerint Jakab arról is beszélt, hogy „25 forint alatt nincs ipari alma, az Austria Juice által meghirdetett 13 forint jóval az önköltség (permetezés, szedés, rakodás, beszállítás) alatt van.”

Vásárosnamény, 2018. augusztus 21.
A léalma alacsony felvásárlási ára miatt demonstrálnak almatermelõ gazdák az Austria Juice feldolgozó és felvásárló üzeme elõtt Vásárosnaményban 2018. augusztus 21-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Szabolcs Online-nak nyilatkozó gazdák elkeseredettségükről számoltak be: „Jövőre Isten bizony ki fogom húzni a fákat! Ilyen árak mellett mit csináljak?” – kérdezte egyikőjük. „Nekem egy jó közepes termésem lett, de mit ér, ha ilyen megalázó árakkal jön ki a feldolgozó. Nem csak a pénzünket, hanem a lelkesedésünket is elveszik. Sajnos ennek a feldolgozónak ármeghatározó szerepe van itt a régióban, nem véletlenül ő jön először elő az árakkal” – magyarázta a problémát egy másik tüntető.

Az anarcsi üzem augusztus 13-tól 21-ig nem tudott megnyitni a szabolcsi almatermelők akciója miatt, ahogy a demonstrációkat szervező Ladány Magtár Kft. Facebook oldalán írta,

„Azok a napok, amikor az üzem nem dolgozik, számukra súlyos mínuszokat termel. Az állandó alkalmazottak, a már felvett idénymunkások, a lefoglalt gáz, illetve az el nem készült sűrítmény mind-mind gondolkodásra bírja őket. Ha be tudjuk bizonyítani hogy elég kitartóak vagyunk, el tudjuk érni a célunkat!”

Ahogy korábban írtuk, „a hazai piacra kiemelten fontos hatást gyakorolnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyamatok, hiszen a hazai almatermésnek több mint kétharmadát adják az ipari és az étkezési almából is.” A 13 forintos feldolgozói ár óriási meglepetésként érte a termelőket, akik a jelenlegi piaci viszonyok mellett minimum 20 forintos árral számoltak.

A gazdákkal ért egyet az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) is, amely közleményében kiállt mellettük, de még az agrárminiszter, Nagy István is, aki szintén támogatásáról biztosította a tiltakozókat. A miniszter szerint semmi nem indokolja a kirívóan alacsony árakat. Nem ő az egyetlen fideszes politikus, aki nyíltan támogatja a termelőket, Seszták Miklós, a térség képviselője személyesen meg is jelent a keddi anarcsi tüntetésen. A Döher  Vaja Kft. feldolgozó ügyvezetője szintén úgy vélekedik, hogy semmi sem indokolja az Austria Juice által megadott árakat.

Az MTI szerint a „Magosz közleményében azt írta, az Austria Juice jelezte a termelők felé, hogy cégüknél jelenleg is zajlik a piaci folyamatok elemzése, ezért vezetőik legközelebb szerdán délelőtt tudnak ismét tárgyalóasztalhoz ülni a megyei gazdakör képviselőivel.”