Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kitartanak a szabolcsi almatermelők: folytatódik a tiltakozás

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk: augusztus 13-a óta tiltakoznak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelő gazdák, miután kiderült, hogy az osztrák Austria Juice Kft. feldolgozó csak 13 forintos kilónkénti áron vásárolná fel az ipari almát. A gazdák szerint ez az ár még az önköltség fedezésére sem elegendő, nemhogy az előző évben a rossz termés miatt elszenvedett veszteségeik kipótlására. A termelők ezért minimum 25 forintos árat követelnek a feldolgozótól.

Már az első tiltakozó akción is több mint hatszázan vettek részt, a következő napokban sokan nem szedték le az almát, de olyan is volt, aki úgy tiltakozott, hogy egyenesen a szeméttelepre vitte a gyümölcsöt, ezzel is kifejezve, hogy lényegében a munkájuk olyan, mintha kidobnák, ha csupán ennyit fizetnek érte.

Az almatermelők kálváriájáról itt írtunk bővebben.

Következő lépésként már útlezárással tiltakoztak a gazdák, tegnap pedig ismét több százan gyűltek össze, hogy közösen demonstráljanak. A tiltakozás lassan országos méretűre duzzad, a gazdák példaértékűen támogatják egymást és küzdenek az igazukért – ezzel is lépésekre kényszerítve az osztrák céget.

És bár a gazdák tárgyalóasztalhoz ültek több léüzem vezetőivel is, számukra kielégítő megoldás nem született, a  kezdeti 13 forintról azonban egyelőre csak 17 forintig sikerült feltornászniuk az ipari alma felvásárlási árát.

Kitartunk azért, hogy egy, a gazdák számára elfogadható, legalább önköltségi árat ajánljon a legnagyobb felvásárló, és ne megalázóan alacsony összeget – mondta korábban Bakti János, a gazdademonstráció egyik főszervezője.

Mindeközben az osztrák cég egy kommunikációs trükkel igyekszik megtéveszteni a gazdákat: nem nettó, hanem bruttó árat feltüntetve küldte ki új ajánlatát sms-ben az almatermesztőknek, ahogy erre külön felhívták a figyelmet a tiltakozások szervezői.

A gazdák azonban továbbra is kitartanak. Mert (ahogy egyik felhívásukban írták):

Együtt erősek vagyunk!