Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a szabolcsi almatermelők bojkottja: szeméttelepre is jutott a termésből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Napok óta tart már a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelő gazdák tiltakozó akciója, miután kiderült, az osztrák feldolgozó botrányosan alacsony árat adna az idei termésért. Mint arról már beszámoltunk, hétfőn több százan tüntettek az Austria Juice anarcsi telephelye előtt, a gazdák azóta is ott tartózkodnak, traktorokkal lassítják a forgalmat, így adva hangot elégedetlenségüknek.

A konfliktus fő forrása, hogy az Austria Juice, melynek anarcsi üzeme az első között szokott kinyitni a termési szezonban, csupán 13 forintos kilónkénti áron vásárolná fel az ipari almát, amely még az önköltség fedezésére sem elegendő a termelőknek. A tavalyi gyenge termés miatt a 2017-es évet legtöbbjük mínuszban zárta, így nagyon várták az idei üzemnyitásokat, reménykedve, hogy a jó magyar termés, a gyenge kínaival párosulva (Kína adja a globális almatermés felét) pótolja tavalyi veszteségeiket.

Óriási meglepetésként érte őket, hogy a nagy felvásárlók csak ilyen alacsony árat ajánlottak, a gazdaköri érdekképviselet szerint a kartellezés gyanúja is fennállhat, a nagy felvásárlók ugyanis mind ezt az alacsony árat ajánlották a léalmáért cserébe.

A tiltakozókhoz eddig több mint 300 gazda csatlakozott az aláírásával, de a szervezők szerint ennél sokkal többen vannak, sokan azzal fejezik ki elégedetlenségüket, hogy nem szedik le a termést, illetve nem szállítanak a nyitva tartó üzemekbe, amíg a kívánt minimális árat, a kilónkénti 25 forintot ki nem harcolják. Ez lenne az a minimális felvásárlási ár, amivel a gazdák legalább nullára kijöhetnek idén.

A tárgyalások eddig nem vezettek sikerre, az üzemek helyben nem dönthetnek, csak az osztrák központ. Mindenesetre a felvásárlók azzal zsarolják a gazdákat, hogy ha nem adják el 13 forintért a termést, majd kiváltják azt lengyel vagy német ipari almával, a termés ugyanis idén ebben a két országban is nagyon jó volt.

A tiltakozás Facebook-oldalán néhány „sztrájktörőről” is hallani, de az általános tendencia inkább a kitartás. A tegnapi nap folyamán néhány termelő szeméttelepre vitte az almáit.

A Fidesz támogat is, meg nem is

A kormány, Nagy István agrárminiszter hangján támogatásáról biztosította a tiltakozókat. A tárcavezető szerint semmi nem indokolja a kirívóan alacsony árakat.

„A felvásárlók kihasználják, ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszerben vannak” – mondta Nagy.

Az agrárminiszter szerint új szabályozás készül Brüsszelben, ami megvédené a termelőket a kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosításától, romlandó élelmiszerek esetében a késedelmes fizetéstől, valamint a visszáruzástól. A visegrádi országok ennél keményebb szabályozásért is lobbiznak.

Tegnap a térség fideszes képviselője, Seszták Miklós is támogatásról biztosította a gazdákat, és buzdította őket, hogy folytassák a kiállást.

A fideszes támogatás kapcsán persze kérdőjelek is felmerültek, Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere egyben a Austria Juice-Vásárosnamény SE egyesület elnöke is. Tőle sokan azt követelik, hozza nyilvánosságra, mennyivel támogatja az osztrák cég a települési futballt.

Folytatódik a tiltakozás

Jövő kedden, augusztus 21-én a gazdák újabb tüntetést hívtak össze az anarcsi és vásárosnaményi léüzem elé. A demonstrációhoz az Agrárkamara és Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) is.