Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éjféltől életbe lép a bevándorlási különadó, egyből meg is szűnik a Migration Aid Alapítvány

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Migration Aid ma éjféltől megszünteti az adományok fogadását és felszámolja az alapítványt. Ez azonban nem jelenti a szervezet munkájának végét: önkéntesei és Siewert András, a szervezet igazgatóságának tagja nemrég párt alapítását kezdeményezték, hogy működésük ne lehetetlenüljön el teljes mértékben az augusztus 25-én hatályba lépő bevándorlási különadóról szóló törvény rendelkezései alapján.

A törvény ma éjfélkor lép életbe, a Migration Aid pedig pártként továbbműködve nem tartozik majd annak hatálya alá. A szervezet kuratóriuma reméli, hogy pénzügyi keretük kifutásáig bejegyzésre kerül Éjjeli Őrség nevű pártjuk, így fennakadások nélkül folytathatják a megszűnő alapítvány menekülteket támogató tevékenységét. Jelenlegi tartalékaikkal előreláthatólag még három hónapig tudják majd működtetni az alapítvány projektjeit újabb adományok nélkül – ezeket elsősorban a menekült családokat segítő központjukra fordítják majd.

Az Országgyűlés július 20-án fogadta el a bevándorlási különadót bevezető törvénymódosítást, melynek értelmében 25 százalékos adóval sújtják a „bevándorlást segítő tevékenységet” végző szervezeteket. A különadó a törvény szövege szerint érinti a „bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenységet”, a bevándorlással kapcsolatos média kampányokat, szemináriumokat és a bevándorlást segítő hálózatok építését és működtetését.

Ezzel az intézkedéssel a Fidesz lényegében adót vet ki a tőle eltérő véleményekre.

A különadó által érintett szervezetnek szeptember 15-ig kell benyújtaniuk a NAV-hoz az első adóbevallásukat, ám ahogy korábban írtunk róla, sok szervezet mind a mai napig nincs tisztában azzal, vajon a rendelkezés hatálya alá esik-e. Az sem világos, a NAV mi alapján fogja eldönteni, hogy kinek is kell befizetnie a Fidesz új adónemét.