Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politikai pártot alapít a Migration Aid a bevándorlási különadó miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Migration Aid pár órája Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány évek óta tartó támadásai, illetve az ún. bevándorlási különadóról szóló törvény kihirdetése ellenére kitartanak elveik és céljaik mellett. Ahhoz pedig, hogy működésük ne lehetetlenüljön el teljes mértékben az augusztus 25-én hatályba lépő bevándorlási különadóról szóló törvény rendelkezései alapján, politikai pártot alapítanak – a törvény hatálya ugyanis pártokra és pártalapítványokra nem terjed ki.

A pártalapítás nélkül a Migration Aid (és a törvény hatálya alá tartozó többi segélyszervezet) minden adománya után 25%-os adó megfizetésére lenne kötelezve. Facebook posztjukban a befizetési kötelezettségeik mellett az azzal kapcsolatos abszurd mértékű adminisztrációs teherről írtak:

„…azoknak a segélyszervezeteknek, amelyek a törvény hatálya alá tartoznak, a kapott adományok összege után 25%-os adót kell fizetniük. Ez nem csak a pénzbeli adományokra vonatkozik, hanem a tárgyi adományokra is. Ha tehát valaki átadja nekünk adományként a használt farmernadrágját, annak az értékét fel kell becsülnünk, és ha azt mondjuk, hogy legyen pl. 1.000 Ft, a következő hónap 15-ig a kapott nadrág után 250 Ft-ot be kell fizetnünk az adóhatóságnak. Az ezzel járó adminisztrációs teher teljesen ellehetetlenítené a munkánkat, egy nagyobb mennyiségű használtruha adomány után pedig akár százezres nagyságrendű befizetési kötelezettségünk keletkezne, holott ezek az adományok utána rászoruló családokhoz kerülnek.”

Éjjeli Őrség nevű pártjukat a Migration Aid önkéntesei, illetve Siewert András, a szervezet igazgatóságának tagja augusztus 20-án fogják bejelenteni. Siewert az Azonnali.hu kérdésére megerősítette, hogy pártalapítási szándékuk és névválasztásuk (melyet a Trónok Harca című sorozat inspirált) is komoly. Elmondta azt is, hogy a párt státuszának megőrzése miatt el fognak indulni a választásokon, de nem céljuk a hatalomba kerülés, sokkal inkább a „hatalomtalanításért” küzdenek.

A Migration Aidről legutóbb a Black Cube nevű izraeli magán-hírszerző cég tevékenysége kapcsán írtunk: a hírszerzőcég lejárató információkat próbált gyűjteni a szervezetről, néhány tendenciózusan megvágott felvételt a választási kampány idején a kormánypárti sajtó használt fel, amivel magyar civilszervezeteket, többek közt a Migration Aidet is megpróbálta lejáratni.