Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közeleg a bevándorlási különadó befizetésének határideje, de azt még mindig nem tudni, kikre vonatkozik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még június 19-én jelentette be a kormány, hogy a Stop Soros törvénycsomagon felül bevezetik a bevándorlási különadót is, amely azokat a szervezeteket sújtja, melyek a bevándorlást „támogatják”. Az érintett szervezeteknek augusztus 25-ig kell jelentkezniük a NAV-nál és szeptember 15-ig be kell adniuk az első adóbevallást. A Magyar Idők szerint a NAV az adót „következetesen be fogja szedni”. A kérdés már csak az, hogy honnan fogja tudni a NAV, kiktől kell beszedni?

A különadót a törvény szövege szerint azoknak a szervezeteknek kell befizetni, amik anyagilag támogatnak olyan szervezeteket, amelyek a bevándorlást támogatják. „Bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a bevándorlást”, azaz

  • média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel;
  • hálózatépítés és működtetés;
  • bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység.

„Az adó önadózással teljesítendő, azaz az adóalanynak kell megállapítania a fizetési kötelezettséget, bevallania és megfizetnie azt” – írja az Index. Ha a bevándorlást támogató szervezetnek támogatást nyújtó szervezet (igen, roppant nyakatekert) elmulasztja az adóbevallás benyújtását, akkor a támogatott szervezet válik az adó alanyává. A különadó mértéke a támogatás összegének 25 százaléka, tehát a „bevándorlást támogató” szervezetek potenciálisan bevételük negyedétől elesnének.

Csakhogy, míg a kormány nyilvánvalóan bevándorlást segítő tevékenységnek tartja például a Migration Aid vagy a Helsinki Bizottság, esetleg az ENSZ budapesti szervezeteinek tevékenységét, addig a kérdést máshogy is lehet értelmezni. Mert a menekülteknek nyújtott jogi segítség, vagy annak hangsúlyozása, hogy emberséges körülmények közt kellene tartani a tranzitzónában tartózkodó menekülteket, nem a bevándorlás, hanem a menekültek támogatása.

Természetesen függetlenül attól, hogy a bevándorlást támogató tevékenységnek milyen értelmezései lehetségesek, a NAV valami alapján el fogja dönteni, milyen szervezeteken hajtja be az adót. Ahogy Sors László, a NAV vezetője a Magyar Időknek kifejtette, „a kötelezettségek betartását, mint bármely más adónál, a bevándorlási különadónál is ellenőrizni fogja a NAV, a hivatal a bevallásokat áttekinti, és figyel arra, hogy az előírt adó hiánytalanul beérkezzen. Ha ez nem történik meg, az adóhatóság a jogszabályban meghatározottak szerint fog eljárni.”

A Mérce kérdésére, hogy az adóhivatal miből fogja megállapítani, hogy mely szervezeteket sújtja a különadó, a NAV adószakmai szóvivője az intézmény főoldalán található Tájékoztató a bevándorlási különadóról című dokumentumhoz irányított, ami a júniusban közzétett törvényben megfogalmazottakon kívül semmilyen plusz információt nem tartalmaz.

A bizonytalanság ellenére például a Migration Aid határozott lépést tett azért, hogy biztosan ne kelljen befizetnie az adót, mivel állítása szerint ez ellehetetlenítené a működését: a szervezet politikai párttá alakul, ugyanis a törvény hatálya pártokra és pártalapítványokra nem terjed ki.