Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Negyedik napja tárgyalnak a Ryanair pilótái a céggel

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Ryanair írországi pilótáinak képviselői 24 nap után először, augusztus tizenharmadika óta tárgyalnak a cég képviselőivel. A tárgyalásoknak a harmadik nappal véget kellett volna érniük a tervek szerint, azonban a felek éjfél után fél órával, tizenkét óra tárgyalás után sem tudtak megegyezni – emiatt úgy döntöttek, még a héten folytatják.

A folyamatban a Ryanair javaslatára közvetítőként van jelen Kieran Mulvey, a Munkahelyi Kapcsolatok Tanácsának volt vezetője. A tárgyaláson részt vesz a cég vezetősége, a pilóták képviselői, a Fórsa – a legnagyobb ír szakszervezet, melyet idén év elején alapítottak több, korábban létező szervezet összevonásával – valamint Patricia King, az Ír Szakszervezetek Tanácsának elnöke. Mulvey arra kérte a feleket, ne osszanak meg információkat a tárgyalásokról a nyilvánossággal, így biztosat egyelőre nem tudhatunk. Ugyanakkor abból, hogy a héten folytatódnak a tárgyalások, arra lehet következtetni, sikerült közelíteni az álláspontokat.

Mint arról korábban már írtunk, a Ryanair dolgozók nemzetközi, koordinált sztrájkokat hirdettek idén kollektív munkaszerződést, normális munkakörülményeket és bérezést követelve. A kabinszemélyzet és a pilóták több nagyszabású munkabeszüntetésére volt szükség, hogy a cég legendásan munkásellenes vezetősége hajlandó legyen tárgyalni a dolgozókkal a munkakörülményekről.

A pilóták képviselői a korábbi tárgyalások során nem fogadták el az általuk követelt minimumnál kevesebb engedményt, melyet a cég felajánlott – O’Leary vezérigazgató pedig nem éppen békülékeny hangot ütött meg az alkalmazottakkal szemben.

Martin Lindgren, a Svéd Polgári Pilóták Egyesületének elnöke az írországi események kapcsán nyilatkozta:

„Figyeljük az írországi eseményeket (…) a követelések egyáltalán nem különböznek. Minden Ryanair alkalmazott ugyanazt szeretné – normális dolgokat, amik dolgozóknak járni szoktak.”

(forrás: Bloomberg, Express, Fórsa; kiemelt kép: pxhere.com)