Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Masszív sztrájkok: így koordinálnak az európai dolgozók

Rég volt olyan izgalmas időszakunk, legalábbis a munkavállalók érdekvédelmének tekintetében, mint mostanában.

Korábban írtunk már a Ryanair és az Amazon dolgozóinak sztrájkjairól is (mindkét cég híresen rossz munkaadó), most viszont úgy tűnik, hogy még mindig nincs vége a dolgozók nyomásgyakorlásának.

A Ryanair dolgozói július közepén már tartottak egy egynapos sztrájkot, a héten pedig 48 órára szüntették be a munkát, belga, portugál és spanyol légiutas-kísérők részvételével. És itt még nincs vége: a jobb munkakörülményeket (például méltányos béreket, megfelelő pihenőidőt és kollektív szerződést) követelő, munkavállalókat tömörítő Cabin Crew United bejelentette, hogy augusztus 3-án immár 300 pilóta és légiutas-kísérő részvételével folytatják a sztrájkot, miután a cég belengette, hogy 100 pilótáját bocsájtja el a télen.

Az ír központú fapados légitársaságon egyre nagyobb a dolgozói nyomás, sorra törlik a járatokat, az pedig különösen fontos, hogy több ország munkavállalói közösen fogtak össze, hogy érdekeik érvényesítéséért küzdjenek.

Ugyanez igaz az Amazon-sztrájkokra is: a Prime Day idején többezer német, spanyol és lengyel Amazon-dolgozó vett részt a munkabeszüntetésben, Spanyolországban ráadásul nem is csupán 1, de 3 napos sztrájkkal tiltakoztak a munkavállalók Jeff Bezos cégének kizsákmányoló gyakorlata ellen. A Nagy-Britanniában lévő telephelyek dolgozói pedig a hétvégén szintén megmozdultak (újra), és lényegében megünnepelték, hogy határokon átívelve egyesültek az Amazon munkavállalói, közösen küzdve a saját érdekeikért.

Az immár évek óta tartó küzdelem újabb állomásán az érdekvédők is globális megoldásokat keresnek, hiszen – ahogy azt a brit GMB szakszervezet szóvivője, Rick Mix nyilatkozta az El Paísnak – az Amazon is globálisan nyomja el és zsákmányolja ki dolgozóit, „nekünk is ugyanígy kell küzdenünk”.

A szakszervezet felmérése szerint egyébként a brit Amazon-dolgozók 87 százalékának van valamilyen hát- vagy nyakproblémája a rossz munkakörülmények miatt.

Az országhatárokon átívelő, szakszervezetek által immár nemzetközi szinten koordinált sztrájkok egészen új utat mutathatnak a munkavállalóknak, hiszen az irdatlan ütemben terjeszkedő (és ugyanígy gazdagodó) cégek vezetőinek is szembesülniük kell azzal, hogy a munkavállalók kizsákmányolása és a munkakörülmények elhanyagolása nem folytatható a végtelenségig.

Ettől függetlenül azért jó, ha tisztában vagyunk azzal is: az Amazon alapítója, Jeff Bezos vagyona immár elérte a 150 milliárd dollárt (és ezzel ő a modern történelem leggazdagabb embere), a fapados Ryanair pedig csak tavaly 1.45 milliárd eurós profitot termelt.

Címlapkép: pxhere.com
Olvass tovább!