Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Állami Számvevőszék elnöke is beleszállt az MTA-ba

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 444.hu szúrta ki Domokos László tegnap esti szereplését az Echo TV-ben, amelyben az Állami Számvevőszék elnöke szentelt néhány szót az MTA-nak is.

A Magyar Tudományos Akadémia finanszírozása körüli felháborodást Velkovics Vilmos műsorvezető csak így vezette be:

„Olyan merev ellenállásba ütközött Palkovics államtitkár (sic!), hogy csak na.”

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter valóban merev ellenállásba ütközött – nemzetközi és hazai szinten is nagy volt a felháborodás, még Pálinkás József, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, volt MTA-elnök is keményen nekiment Palkovics intézkedéseinek –, ami egyébként nem befolyásolta, hogy frissen felállt minisztérium felfalja a hazai tudományos élet főbb pilléreit, hogy aztán a költségvetés elfogadásával az MTA alól is kihúzzák a szőnyeget.

És miután a kritikákat ismét csak lesöpörte a kormányzat az asztalról, az MTA pedig kért némi haladékot, hogy kitalálja, hogyan őrizhetné meg autonómiáját, és finanszírozhatná tovább kutatásait, jött Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, és hirtelen nekiállt félteni a magyar adófizetők pénzét.

Az interjúban Velkovics megjegyzi:

„Megélhetésekről, egzisztenciákról, tudományos karrierekről van szó…”

Domokos viszont erre így reagál:

„Itt meg adófizető állampolgárokról van szó. Önökről. Tízmillió állampolgárról, mert a másik oldalon természetesen nem úgy, a levegőből jön ez a pénz, ezt bizony mindennap összerakják az adófizetők.”

Az ÁSZ-elnök ezután megjegyzi még azt is, hogy „megérett a helyzet, hogy egy minőségi változás jöjjön létre a közszférában, és itt bizony a hatékonysági szempontoknak meg kell jelennie, és nem öncélból, nem arról van szó, hogy megszűnjön valami, vagy nélkülözzük, hanem hogy azt, amit eddig csináltunk, azt jobban csináljuk.”

Bármit is jelentsen ez.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az ÁSZ a közpénzek elköltésével kapcsolatban azért időnként meglehetősen nagyvonalú (mondjuk amikor pont a Fidesz költéseinek vizsgálata nem fér bele az időbe a választások előtt, vagy éppen Matolcsy jegybankjának alapítványairól van szó), míg más esetekben vasszigorral csap le a magyar adófizetők forintjait herdálókra (erről többek közt a Jobbik, az MSZP, az Együtt, a DK és az LMP is tudna mesélni, hogy a Liberálisokról már ne is beszéljünk).

Az pedig külön érdekes kérdés, hogy az Állami Számvevőszék elnöke miért éppen most tartotta fontosnak, hogy a hazai tudományos élet fellegvárával kapcsolatban felszólaljon az adófizetők pénzének megóvása érdekében…

A teljes interjút itt lehet megnézni, az MTA-ról szóló rész a végén található:

via 444.hu