Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Állami Számvevőszék semmi furcsát nem talált Matolcsy alapítványainál

Ez a cikk több mint 5 éves.

Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak 2016-os gazdálkodását vizsgáló eljárás, jelentette be ma az Állami Számvevőszék sajtóosztálya. A portáljukon közölt összesítő közlemény szerint a Matolcsy György által a jegybank mellett megalapított Pallasz Athéné alapítványok gazdálkodása

„összességében megfelelt a vonatkozó előírásoknak, megteremtették gazdálkodásuk átláthatóságát. Hiányosságokat a PADMA, a PAGEO és Pénziránytű Alapítvány ellenőrzése során tárt fel az ÁSZ, amelyek alapján a kuratóriumi elnököknek intézkedési tervet kell készíteniük.”

A kormányzati ellenőrző szerv – amely tavaly decemberben az ellenzéki pártok meglepetésszerű büntetéseinek kiszabásával került be a hírekbe- most Matolcsy György hat alapítványának két évvel ezelőtti gazdálkodását vizsgálta, ezek sorrendben:

  • a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA),
  • a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC),
  • a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA),
  • a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS),
  • A Diákhitel Központtal és a Bankszövetséggel közösen vitt Pénziránytű Alapítvány,
  • valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO).

Ezek közül a vizsgálat hiányosságokat a PADMA-nál talált, ahol a revizorok szerint nem felelt meg teljes körűen a számviteli törvény előírásainak. Ezenkívül a még 2008-ban alapított Pénziránytű alapítványnál hibák merültek fel a beruházások és költségek elszámolása terén.

Az ÁSZ mostani jelentése azonban hangsúlyozza, hogy összességében nem tártak fel rendszerszerű problémákat, és a nyilvántartásba vett vagyon is „megfelel a törvényi előírásoknak.”

A jelentés nem tért ki azokra a korábbi aggodalmakra, amelyek szerint az alapítványok, egyébként hihetetlenül kiterjedt, az ingatlangazdálkodástól a tanulmányi ösztöndíjakon át a könyvkiadásig, és terjesztésig nyújtózkodó tevékenységi köre szabálytalan szerződésekkel, és hirtelen százmilliókkal dráguló beruházásal dolgozik. Az alapítványok tisztségviselői, vezetői között tavaly nyáron félmilliárd forintot osztottak szét éves prémiumként.

Címlapkép: MTI, Koszticsák Szilárd