Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összeállt a tudományos V4: a visegrádi országok akadémiái támogatják az MTA-t

Ez a cikk több mint 5 éves.

A visegrádi országok összes tudományos akadémiája közös nyilatkozatban állt ki a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

Június 14-én írta meg a HVG, hogy az MTA kutatóintézeteinek költségvetéséről, körülbelül évi 28 milliárd forintról ezentúl Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériuma dönthet, ami egészen eddig az Akadémia demokratikus döntési struktúráján keresztül történt. A HVG szerint az akadémikusok közül sokan a kutatóintézetek államosítását látták a döntésben.

Az ügyben szolidaritását fejezte ki többek között a CEU, valamint a Momentum Párt, ez utóbbi tüntetést is szervezett a kormány tervezett intézkedése ellen. Az Akadémia elnöksége egyhangúlag elutasította a kormány javaslatát, a tagok hat pontos határozatban foglalták össze az Akadémia állásfoglalását az ügyben.

Ezt az állásfoglalást most közzétett nyilatkozatukban támogatják a visegrádi országok akadémiái is, amiről az MTA tájékoztatja a közönséget:

„A levél aláírói hangsúlyozzák, hogy az alapkutatás minden ország tudományos és innovációs rendszerének alapvető, pótolhatatlan eleme. A tudományos kutatás szabadságának és a tudományos intézmények függetlenségének védelme érdekében fellépő akadémiai elnökök úgy vélik, hogy a tervezett változtatások a Magyar Tudományos Akadémia működéséhez szükséges jogi és pénzügyi garanciákat csorbítják, ezáltal pedig veszélyeztetik az Akadémia tudományos autonómiáját.”

Forrás: hvg.hu, MTA